|
Faiz kararı, sanayi üretimi ve ciro endeksi

Merakla beklenen faiz kararını geçtiğimiz Perşembe günü gördük. Aynı gün sanayi üretimi ve ciro endeksi verilerini de takip ettik. Şimdi kısaca faiz kararına ve endekslere bir göz atalım.

BU AY PAS ÖNÜMÜZDEKİ AY NEDEN OLMASIN?

Bu ayki toplantıda Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %19 düzeyinde sabit tuttu. Elbette bu karar genel beklenti ile uyumlu. Öte yandan ben dahil herkesin esas merak ettiği konu karar metnindeki olası ince mesajlardı. Her ne kadar Kurul faiz indirimine ilişkin doğrudan bir mesaj vermemiş gibi görünse de satır aralarına baktığımızda bir sonraki PPK kararında ölçülü bir faiz indiriminin gündeme gelmesinin muhtemel olduğunu değerlendiriyorum.

Karar metnine baktığımızda benim dikkatimi çeken iki temel konu var. İlki fiyatlama davranışı ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturan unsurlar. Ben bu unsurların pandemi dönemine has olduğunu ve enflasyonda kalıcı etki bırakmayacağını düşünüyorum. İkincisi mevcut sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkisi ile cari işlemler dengesine pozitif katkısı. Bunun da olası indirim için alan açtığı kanaatindeyim.

Tüm bunlara ilave olarak ABD Merkez Bankası FED’in mevcut politikasının da bir süre Dolar/TL üzerinde ciddi baskı yaratmayacağını göz önüne alırsak bir sonraki toplantıda ölçülü bir faiz indirimi için alan olabileceğini ve uzun bir süreden bu yana piyasanın ardında kalan Merkez Bankası’nın yeniden piyasanın önüne geçmek için fırsat yakalayabileceğini düşünüyorum. Böylelikle enflasyonun değişkenlerini analiz etmek yerine salt enflasyon seviyesine bakarak mekanik öneriler teklif edenlerin de önüne geçilmiş olur.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ ARTIYOR

TÜİK’in hesaplamalarına göre Haziran ayında sanayi üretimi yıllık %23,9 ve aylık %2,3 artış göstermiş durumda. Elbette yıllık artışının önemli bir kısmı baz etkisinden kaynaklanıyor ancak bir önceki aya göre artışın %2,3 gibi önemli bir orana denk geldiğini hatırlatmakta fayda var.

Söz konusu veri ile ilgili benim bir diğer dikkatimi çeken unsur da yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin üretimdeki artış. Zira yüksek teknoloji ürünlerdeki sanayi üretimi yıllık bazda %32,9 artarken aynı ürün grubunun aylık artışı %12,4 gibi oldukça ciddi bir oran.

CİRO ENDEKSLERİ NE ANLAMA GELİYOR?

Haziran ayında Ciro Endeksi’nin yıllık %63,1 ve aylık %9,5 arttığını görüyoruz. Buna ilave olarak yine aynı ayda hizmetler sektörünün ciro endeksi yıllık %74,8 ve aylık %57,8 artmış. Bu alanda en büyük katkı yıllık %134,2 ve aylık %57,8 ile konaklama ve yiyecek alt grubundan geldiğini görüyoruz. Elbette bunda hizmetler sektöründeki kısıtlamaların kaldırılmasının etkisi büyük. Verinin tamamına baktığımızda iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güçlü bir şekilde devam ettiğini ifade etmek mümkün.

#Ciro Endeksi
#Türkiye
#Ekonomi
#Para Politikası Kurulu
#Faiz
3 yıl önce
Faiz kararı, sanayi üretimi ve ciro endeksi
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak