|
Küresel borç finansal sistemi tehdit ediyor!

Küresel borç rakamlarına ilişkin verileri Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan “IIF Küresel Borç İzleme Raporu” ile takip ediyoruz. IIF, her çeyrekte bir çalışma hazırlayarak küresel borç gelişimine ilişkin rakamları ve eğilimleri raporluyor.

IIF’in son raporuna göre küresel borç miktarı Covid19 pandemisi öncesi döneme kıyasla 45 trilyon dolar ve bir önceki çeyreğe göre de 8,3 trilyon dolar artarak 305 trilyon dolara çıkmış durumda.

IIF raporunun en dikkat çekici uyarısı ise bu kadar yüksek borç seviyelerinde faiz oranlarının artmaya devam etmesinin oluşturacağı maliyet. IIF’e göre merkez bankalarının faiz artırmaya devam etmesi mevcut borçların maliyetini yükseltiyor ve finansal sistemdeki kaldıraç mekanizmasının çalışmasına yönelik tehditleri artırıyor.

IIF’in dikkat çektiği bir diğer konu ise şirketlerin durumu. IIF, 2008 Küresel Finansal Krizi’nden bu yana en yüksek kısıtlayıcı mali koşullara gelindiğini ve bu durumun da kredi sıkışıklığı ile beraber daha fazla şirketin iflasına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Hâlihazırda toplam GSYİH içerisinde finansal olmayan şirketlerin borcunun oranının %95,9’dan %96,3’e çıktığını görüyoruz. Üstelik bu artış, hanehalkı, kamuya ait borçlar ve finansal şirketlere ait borçların oranı düşerken gerçekleşmiş durumda. Yani finansal olmayan şirketler tarafındaki borç artışı finansal sisteme ilişkin endişeleri de artırmaya devam ediyor.

Diğer yandan IIF, zaten yüksek seviyede olan bu borçların artmaya devam edeceğini öngörüyor. Her ne kadar küresel borcun GSYİH’ya oranı 2021’deki %360 seviyesinden %335’e gerilemiş olsa da özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki toplam borcun 100 trilyon doları aşması bu alandaki riskleri de artırıyor.

Özetle küresel borç rakamlarındaki artış ve başta büyük merkez bankaları olmak üzere merkez bankalarının faiz artışlarına ilave olarak Dolar’ın değerinin artmaya devam etmesi gelişmekte olan ekonomileri zor bir dönemin beklediğine işaret ediyor.

#Ekonomi
#IIF
#Küresel Finansal Kriz
#Levent Yılmaz
10 ay önce
Küresel borç finansal sistemi tehdit ediyor!
Yirmibirinci yüzyıla girerken Türkiye"nin önemi (II)
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…