|
Bu saldırı aslında güçsüz halkların düşmanıdır
ABD'nin 'sembollerine', dolayısıyla Pax Americana'nın 'bayraklarına' yapılan saldırı, modernizmin güvenliğini sarstı herşeyden önce. Bu saldırılarla beraber ABD'nin muazzam gücünde ne kadar büyük zaaflar olduğu ortaya çıktı, tüm güvenlik doktrinleri yara aldı, dünyanın kurucu gücü olan ekonomik sistemin ne kadar kolay akamete uğratılabileceği görüldü, ama herşeyden önce, 'modern medeniyetin psikolojik dinamikleri' tüm güvencelerini birkaç saat içinde yitirdi.

Saldırıların herşeyden önce modern medeniyeti psikolojik olarak sarsıntıya uğratmayı amaçladığı seçilen hedeflerden, saldırının biçimine kadar her noktada çok açık görülüyor. Düşük teknolojili ama donanımlı insan gücü kullanılarak gerçekleştirilmiş görünüyor bu saldırılar. Böylece teknolojik üstünlüğüne güvenen ve yüksek teknolojili savunma sistemleri arkasında sarsılmaz görünen 'sistem'in 'yumuşak karnı' hedeflenmiş açıkça. Daha yüksek teknoloji ile desteklenebilecek saldırılara karşı teyakkuz durumunda olan 'sistem', 'makas değiştirmiş' bir saldırı türü karşısında adeta çaresiz kaldı. Siber-terörizm korkusu yaşayan uzman birimler siber-terör ile klasik terörün karması 'melez' bir saldırı yöntemi karşısında tümüyle teslim olmaya yakın bir refleksle hareket etmiş görünüyorlar.

Gelen bilgiler arttıkça, bu tip bir saldırının, ABD toplumunun bir parçası olmayan, hatta 'sistem'in reflekslerini bir şekilde çok iyi ölçme konumunda olmayan bir odak tarafından gerçekleştirilme ihtimalinin çok düşük olduğu görülüyor. Saldırı, ABD toplumunun bir parçası olan ve belli ölçümleri yapabilecek konumda bir odak tarafından gerçekleştirilmişe benziyor. Tabii tüm bunlar, sadece tahmin, ama kesin olan bir şey var; bu saldırıyı gerçekleştirenler, binlerce sivil ve masum insanı hunharca öldürmeyi göze alarak, bir başka şeyi hedeflemiş görünüyorlar.

Saldırıda seçilen hedefler, binlerce insanın öldürülmesi ve saldırının biçimi, açıkça, saldırının hedeflerinden çok ötesine ulaşmayı göze almış bir odakla karşı karşıya olunduğunu gösteriyor. Gözü dönmüş bir odak bu. Olabilecek en kışkırtıcı biçimde davranarak, dünyayı liberal ekonomiden vazgeçmeye, tüm dünyada açık bir sertlik ortamını tesis etmeye ve dünyada dünya tarihinde görülmemiş kadar kan dökülmesini sağlamaya çalışıyor.

ABD'yi tüm savaş makinelerini kullanmaya ve tüm düya çapında bir kaosu tesis etmeye yöneltmeye çalışan bu odakla karşı karşıya dünya. Dünyada adaletsizlikleri bahane ederek yapılan terör eylemlerinden farklı bir zihniyeti var bu saldırının. Tüm dünyada daha çok kan dökülmesini teşvik ediyor. Saldırıyı yapanlar, ABD'yi 'kontrolsüzleştirerek', özellikle güçsüz halkların dünyanın en güçlü silindirleri tarafından ezilmesini görmek istiyorlar sanki. Açık olan şu; bu saldırı, dünyadaki herhangi bir güçsüz halk adına yapılmış olamaz, çünkü bu saldırı güçsüz halkların çiğnenmesini kışkırtan bir kompozisyona sahip.

Saldırıyı yapanların bu amaca ulaşıp ulaşmayacağı artık ABD'nin nasıl davranacağına bağlı. Bu yazı yazılırken, düşen uçaklardan birinde Kur'an-ı Kerim bulunmasından tutun da, birkaç Arap'ın yolculuk ettiği bir arabada 'uçak kullanma kılavuzu' bulunmasına kadar bir dizi ipucu (!) yoluyla koskoca bir medeniyeti hedef gösterme sorumsuzluğu içinde davranılıyor. Hatta Gazze'de küçük bir topluluğun eğlence görüntüleri sürekli ekranlardan gösterilerek, bütün Filistinliler zanlı konumuna sokuluyor. Bu sorumsuzluğun saldırganların cezalandırılması gibi bir amaca hizmet etmesi mümkün değil; çünkü bu tip bir algılama, sadece saldırıyı yapanların elde etmek istediklerinin tesis edilmesi anlamına gelir.

İşte bu noktada ABD'nin soğukkanlı davranmaması halinde, Pax Americana bizzat ABD tarafından 'iptal' edilmiş olacaktır. Birilerinin bunu sağlamaya çalıştığı çok belli. Demokrasi ve uluslararası ilişkiler alanındaki tüm kazanımları geri götürmeye ve dünyayı tam bir ilkelliğe teslim etmeye çalışan bir 'davetiye' çıkarıyor bu saldırı. Hür dünya eğer bu davetiyeyi 'tebellüğ' ederse, saldırı o zaman amacına ulaşmış olacak.

Bu saldırı vesilesiyle soğukkanlı davranılmaz da, güçsüz halkları cendereye sokan bir yola yönelinirse, dünyanın çok uzun bir müddet 'pax' hayalleri görmesi bile mümkün olmayacak...
#Pax Americana
#ABD
23 yıl önce
Bu saldırı aslında güçsüz halkların düşmanıdır
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî