|
Herkesin oyu kendine
Sokağın kalbi yerel seçim diye atmasa da bitmek bilmeyen sponsorlu içerikler, birbirine benzeyen sosyal medya kampanyaları, basılmaktan usanmayan broşürler, kapı kapı demlenen hatır kahveleri.
Geleneksel ve modern ürün yerleştirmeleri ile dolu seçmenin nabzını tutmayı hedefleyen, ilgili ilgisiz içerikler bütününden oluşan yerel seçim kampanyaları.
Henüz genel seçimden çıkmış, yerel bir seçimi gündemine almakta zorlanan seçmenin, adayların nitelik ve algılanan imajlarının gölgesinde şekillenen karar alma süreci.
Türkiye’de seçmenlerin davranışlarını etkileyen pek çok faktörün öne çıktığını görüyoruz. Özellikle parti aidiyeti ve sadakati yıllardır deneyimlenen ve yıllarca beklenen fayda ekseninde iktidar kanadında kendini gösteriyor. Muhalefet kanadında ise yerel seçim de olsa parti aidiyeti gerçek belediyecilik fırsatına bariyer olabiliyor.
Yeni nesil sanal belediyecilik anlayışı ile iki tatili sel felaketine denk gelenlerin, İstanbul’un en çok tatile gidiş yolunu sevenlerin, kayak yapmayı bir tatil değil spor olarak görenlerin, yerel yönetimlerde hizmetsiz ve çaresiz belediyeciliği vatandaşa reva görenlerin koruyucu meleği oluyor adeta parti aidiyeti ve sadakati.

EKONOMİK SEÇMEN

Metropollerde yaşayan seçmenlerin ilk gündemi hayat pahalılığı ve standardından oluşuyor. Asgari ücret ve memur maaş zam oranlarının görece çalışanları tatmin eder seviyeye ulaşmış olması, enflasyon artış hızının beklenenden çok sapmaması bu kesimi şu an dizginliyor. Ancak Anadolu’nun aksine metropollerde yaşayan emeklilerin ekonomik beklentileri halen daha varlığını koruyor. Emekliye bayram ikramiyesinin 3000 lira seviyesine çıkarılması Resmi Gazetede yayımlanmış olsa da bir adım daha bekleniyor.

Yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından emekliler için yeni destek paketleri üzerinde çalışıldığı dile getiriliyor.
Refah payı, belediye hizmetlerinde ayrıcalık, kira yardımı, kamu tesislerinde konaklama ve tatil imkânı, seyahat indirimleri, faturalarda indirim başta olmak üzere ekonomik ve sosyal hayatı rahatlatacak düzenlemeler.
Emekliler hayat standartlarını yükseltecek düzenlemelerin iktidar tarafından yerine getirileceğinden büyük oranda şüphe duymuyor, siyasal iktidara güven duyuyor.
Ancak özellikle refah payı düzenlemesinin seçim sonrasına bırakılmaması, seçim öncesi hayata geçirilmesi emeklilerin yerel seçimlerde veda busesi kondurmalarından önceki fırsat olarak dikkat çekiyor
.

YENİDEN REFAH ÇIKMAZI
Yeniden Refah Mayıs 2023 seçimlerinin aksine yerel seçimlere tek başına girmeye karar verdi ve kararlılığını yerel seçim olmasına rağmen sokakta siyasal iktidara alternatif olma misyonuyla sürdürüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi siyasal iktidarda olmamasına rağmen Anadolu’da kullandığı aday devşirme rolünü İstanbul’da oy devşirme rolü ile tamamlıyor
. Pek çok bölgede AK Parti’nin eski kadroları ile yerel seçimlere hazırlanan parti, kendisini belediyecilik anlayışını beğenmediği, yerine en güçlü alternatif olduğunu iddia ettiği partinin anlayışı üzerine konumlandırıyor.
Üzerinden bir sene geçmemesine rağmen özellikle üç büyükşehirde belediye seçimini kazanamayacağını, bir güç ya da alternatif olamayacağını bile bile bir aksiyon almak bazı çevrelerin sözcülüğüne soyunmak ne kadar rasyonel değilse, 30 yıl önceki kamyonet pozunun aynısını vererek bir iktidar yolculuğu başlatmak da o kadar rasyonel değil.
İkinci el otomobil piyasası da oldukça durgun bu aralar.
Sürekli 94 ruhunun üzerinde tepinerek siyasi bir pozisyon elde etme çabalarının, Anadolu’da birkaç belediye kazanarak ya da kaybettirerek bir güç gösteri yapma planının nereye kadar süreceğini göreceğiz.
Ancak AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan varken eski AK Parti kadroları ile inşa edilmiş bir parti ve anlayışı ne kadar refah ne kadar umut ne kadar gelecek ne kadar vizyon vadedecek hep birlikte deneyimleyeceğiz
. Biliyoruz ki yeniden refah çabası kimisi için acı kimisi içinse yine acı bir deneyim olmaktan öte gidemeyecek.
Bizde eskiden insanlar fotoğraf çektirmek için poz verirdi, şimdi ise sadece filtre uyguluyorlar.
#Ekonomi
#Siyaset
#Özgür Bayram Soylu
2 ay önce
Herkesin oyu kendine
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon