|
Seçim ve bayram geride kaldı ya enflasyon?
31 Mart yerel seçimleri katılım oranı açısından son yirmi yılın en düşük katılımlı seçimi olarak tarihe geçti. Katılım oranlarının düşük olması ve oy sayıları dikkate alındığında bunun ağırlıklı olarak AK Parti’ye oy vermiş seçmenden oluşmuş olması tsunami etkisiyle CHP’nin Ege bölgesinden Anadolu’ya bir çıkarma yapmasının önünü açmış oldu.
Areda Survey’in yerel seçim sonrası 21 bin 904 kişiyle gerçekleştirdiği seçmen davranışı araştırması sandığa gitmeyen seçmenin ağırlıklı olarak AK Parti ve MHP seçmeni olduğu tahminlerinin gerçek olduğunu ortaya koyuyor.

EKONOMİK BEKLENTİLER ETKİLİ OLDU
14 Mayıs seçimlerinde genel seçim olması nedeniyle ekonomi kozunu hafif ayarda kullanarak AK Parti’ye mesaj veren seçmen belli ki mesajın alındığına ikna olmamış bu kez hissedilir bir uyarıda bulundu. Yaklaşık olarak her dört kişiden birinin oy kullanmadığını ifade ettiği araştırmada, oy kullanmama nedeni olarak ilk sırada
%32,7 ile ekonomik duruma
tepki göstermek yer alıyor. İkinci sırada
%18,6 ile seçim günü farklı bir yerde
olduğu için oy kullanamayanlar yer alırken, üçüncü sırada
%12,2 ile emeklilerin durumunu
gerekçe göstererek oy kullanmayanların varlığı dikkat çekiyor. Dolayısıyla
oy kullanmayan yaklaşık her iki seçmenden biri ekonomik gerekçelerle sandığa gitmediğinin altını çiziyor.
Seçmenin bugün 30’un üstünde bir kur ve %70’lere dayanmış bir yıllık enflasyonist ortamda sandıkta görüntü vermemeyi tercih etmesi öngörülemeyen ancak doğanın ruhuna uygun bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Farklı nedenlerle sandığa gitmeyerek ya da en güçlü alternatife eğilim göstererek sinyal veren seçmen, muhalefet partilerine vermiş olduğu emanet oyları asıl sahibine vermek için özellikle satın alma gücündeki tahribatın ortadan kalkmasını büyük bir sabırla bekliyor.

BAYRAMIN ANA GÜNDEM MADDESİ GAZZE
Türkiye, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de uygulamış olduğu katliama sessiz kalmayarak Gazze’ye ve Gazze halkının yardımına koşarak, başta gıda, sağlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardımları ulaştırmayı sürdürüyor. Gazze Şeridi’nde hayata tutunmaya çalışan Filistin halkına maddi ve manevi her türlü desteği vermenin yanı sıra, kalıcı çözüm için tüm siyasi ve diplomatik çabayı uzunca süredir gösteriyor.
Özellikle yerel seçim sürecinde Yeniden Refah eksenli başlayan Bayramda da İslami görünümlü bazı grupların tırmandırdığı İsrail’e jet yakıtı satılıyor yalanı ile Türkiye’nin bugüne kadar Filistin ve Filistin halkının yanında yer aldığı gerçeği perdelenmeye çalışılıyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katıldığı canlı yayında
“İsrail’e gönderilen bir yakıt olmadığı, tamamen Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail’e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı olduğu”
açıklaması aslında işin özünü anlamak isteyene gerçeği net bir şekilde ortaya koyuyor.

YENİDEN ENFLASYON
Türk siyasi ve toplumsal gelişmelerini geride bıraktığımız bugünlerde yerli ve yabancı yapımı olan tek kelime dokuz harften oluşan enflasyon yine ve yeniden karşımızda.
Uzunca süredir politika faizi üzerinden kontrol altına alınmaya çalışan enflasyonla mücadelede artık satın alma gücünü artıracak reformist düzenleme aşamasına hızla geçilmesi gerekiyor.
İzlenecek ekonomi politikalarının orta ve uzun vadeli başarıya ulaşma potansiyeli dikkate alındığında satın alma gücü üzerinde ağır tahribatlar ortaya çıkarmadan, toplumsal mutabakat ve öngörü ile hayata geçirilmesi toplumsal destek açısından da kritik önem taşıyor.
Verginin tabana yayılması ve vergi dilimlerinin gelir dağılımına uyumlu hale getirilmesi olası vergi düzenlemelerinin başında yer alacağa benziyor.
FED’in henüz faiz indirim sinyali vermemiş olması, Mehmet Şimşek ve Fatih Karahan’ın IMF ve Dünya Bankası ziyaretleri, Merkez’in bu ayki faiz ve Standart&Poors’un mayıs ayında vereceği not kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretleri ile gri listeden çıkma beklentileri enflasyonla mücadelede yeni dönemin anahtarı olarak öne çıkıyor.
Bizde enflasyon, kar topu savaşındaki en sert kar topuna benzer.
#Ekonomi
#seçim
#bayram
#enflasyon
17 gün önce
Seçim ve bayram geride kaldı ya enflasyon?
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…
İslâmcılık, milliyetçilik ve tam bağımsızlık