|
Tasarruf sandığı

Enflasyonla mücadele sürecinde koruma kalkanı ekibimize bir yenisi daha eklendi. Paket hazırlamada nikâh şekercileri ile kıyasıya bir mücadelenin sürdüğü son yıllarda tasarruf tedbirleri paketi şimdilik son paketimiz.
Tedbir paketi, hedefine verimliliği koyarak bünyesinde kaynakların etkin kullanımını, kamu hizmetlerinin artırılarak toplumun refahını iyileştirmeyi barındırıyor. Toplumun ihtiyaçlarını ve sorunlarını yenilikçi tedavi yöntemleriyle gidermeyi arzuladığı görünümü veriyor.
Bununla birlikte öylesine ara hususlar var ki, bunların zaten uygulamada olması gerekmiyor mu diye de sorduruyor.

SEKİZ ADIM
Kamuda tasarruf paketi taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı geçici görevler, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ve diğer cari harcamalara ilişkin bir içerik sunuyor. Temel olarak verimliliği artırarak tasarruf sağlama fikri kulağa hoş geliyor. Özellikle
performans ölçümlerini yapabilecek, iyileştirme alanlarını belirleyecek güçlü bir izleme sistemi kamu kaynaklarının daha etkili bir şekilde yönetilerek toplumsal refahı artırma potansiyelini beraberinde getiriyor.
Adil, şeffaf ve denge koruyan bir sistem kamu hizmetlerinin etkinliği ve verimliliği açısından önem taşıyor.
Kamu yatırımları, harcama disiplini ve tasarruf üzerine inşa edilecek kamu maliyesi disiplininin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi kaynakların etkin kullanımını pekiştirme gücünü koruyor.

TASARRUF PRENSİ: TAŞITLAR

Türkiye’de ne zaman bir tasarruf fırtınası kopsa ilk gündeme gelen taşıtlar ve personel servisleri oluyor. İhtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtların tasfiyesini, kamu filo yönetimi sistemi ile etkinliği artırılmasını bir tedbir olarak konuşuyorsak eğer, biz yeni yöntemleri ve teknolojileri kullanma noktasında büyük bir atalete sahibiz demektir. Böylesine olağan bir tedbirin halen daha gündemde olması savunma ve güvenlik hariç personel taşıtlarına da getirilmesi planlanan kısıtlamanın bir optimizasyona tabi tutulmadığı izlenimi bırakıyor. Ulaşım zorluğu, maliyet artışı, trafik yoğunluğu, çevresel etkiler ve toplumsal eşitsizlikler göz önünde bulunduruldu mu sorusu akla gelmiyor değil.


KAMUDA TASARRUF
Tasarruf tedbirleri kapsamında sokağın alerjisi olduğu konulardan bir tanesi de yönetim kurulu ücretleri. Bu tedbir paketi kapsamında kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine tavan sınır getirilmesi, aşan kısmın bütçeye gelir kaydedilmesi sokağın sesinin duyulduğuna işaret ediyor.
Kamuda yeni personel istihdamının emekli olanlarla sınırlandırılması ise detaylandırmaya muhtaç bir adım olarak duruyor. Tüm hizmet kolları için mi geçerli yoksa sağlık, eğitim, savunma, güvenlik gibi alanlar istisnaya mı tabi, bunların kamuoyu ile paylaşılması beklentilerin yönlendirilmesi açısından önem arz ediyor.

ESNEK VE UZAKTAN ÇALIŞMA
Yeni fikirler, teknolojiler ve iş modelleri aslında rekabeti artırmak, ekonomiyi büyütmek ve toplumsal refahı artırmak hedefinde önemli bir yer tutuyorlar.
Bugün esnek çalışma modelleri, yaratıcı endüstrilerin teşviki, girişimciliğin desteklenmesi, eğitim ve yetenek geliştirme süreçleri, sosyal girişimciliği destekleme yenilikçi istihdamın önünü açıyor. Ancak özellikle kamuda esnek ve uzaktan çalışma modelleri yenilikçi istihdamın açtığı yola uyum sağlayabildiği ölçüde başarıya ulaşma performansı gösterebilir. Yoksa
vatandaşa göre ortalama kamu zaten esnek çalışıyor. Vatandaşın gözünde
diyelim ki mesai 08.30’da başlıyor. Sabah kahvaltısı ve çayı ile 09.30 iyi bir başlangıç. Sonra iyi çalışılmış bir buçuk saat sonrası 11.00’de hak edilmiş güzel bir Türk kahvesi. 11.30-12.00 arası düşük performanslı “Ne hasta bekler sabahı/ Ne taze ölüyü mezar/ Ne de şeytan, bir günahı/ Seni beklediğim kadar” motivasyonlu yemek öncesi son çalışma. Sonrasına devam etmiyorum bile. Dolayısıyla
kamuda özellikle verimliliğin düşük olduğu hizmet birimlerinde çalışma kültürünün yerleşmesi esnek ve uzaktan çalışma sisteminden daha büyük önem taşıyor. Öte yandan esnek ve uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları dikkate alınarak çalışanların memnuniyetini ve verimliliğini artırıcı, kamu hizmetlerinin etkinliğini ve esnekliğini sağlayıcı bir sistem inşa etmek gelecek için umut vadediyor.
Ne ilk ne de son olan bu tasarruf paketi iyi bir iletişim ve yönetişim stratejisi ile ortaya koyduğu yapıcı yaklaşımı güce dönüştürme potansiyeli taşıyor.
Yeni yöntem ve teknolojilerin entegrasyonu, verimliliği artıran uygulamaların sonuç vermesi, mevcut kaynakların etkin kullanımı mutlu sona giden yolun yapı taşlarını oluşturuyor.
Bizde tasarruf paketi çeyiz sandığı hazırlamaya benzer.
#Ekonomi
#Kamuda tasarruf
#Özgür Bayram Soylu
17 дней назад
Tasarruf sandığı
Hayatımıza giren yeni kelime ve kavramlar
Alın lan şu topu, gidin yan tarafta oynayın!...
öğretim üyelerine ve bütün öğretmenlere
"Onlara" nasıl bakmalıyız?
Korona Devri: Vahşi Batı’da Maske Savaşları