|
Artı 700


Lale-Cengiz Akıncı çifti Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim Heykel Müzesi’ne tam 700 eser bağışladı. Bu kadar kapsamlı bir bağışla ilk kez karşılaşıyorum, en azından Türkiye’de. Cengiz Akıncı Cumhuriyet döneminin önemli ressamlarından Naile Akıncı’nın oğluymuş. Şu an avukat. Türk sanat tarihinin birçoğu belki de hiç sergilenmemiş bu 700 eser sanat tarihimiz açısından son derece önemli.

Geçtiğimiz günlerde müzede açılan Ali Kayaalp küratörlüğündeki Artı 700 başlıklı sergi bu koleksiyonun bir kısmına evsahipliği yapıyor. ‘Artı 700’ sergisinde Halil Paşa, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Hüseyin Gezer, Neş’e Erdok, Zeki Kocamemi, Cemal Tollu, Eşref Üren Ali Avni Çelebi, Hale Asaf, Zühtü Müridoğlu, Elif Naci, Léopold Lévy, Nuri İyem, İsmail Hakkı Oygar, Aliye Berger, Avni Arbaş, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Burhan Uygur, Naile Akıncı, , Tiraje Dikmen, , Cevat Dereli, Nedim Günsür, , Ercüment Kalmık, Eren Eyüboğlu, Neşet Günal, Şükriye Dikmen, Ferruh Başağa, Utku Varlık, Nil Süer, Ayşegül İzer, Turan Erol gibi ressam ve sanatçıların eserleri yer alıyor. 31 Ekim’e kadar açık kalacak sergiyi tüm sanatseverlere tavsiye ediyorum.

Müzenin hemen karşısında yer alan Tophane-i Amire’de ise Coşar Kulaksız’ın Arada isimli sergi yer Tek Kubbe Salonu’nda yer alıyor. Beş Kubbe Salonu’nda ise Anadolu Ajansı’nın Istanbul Photo Awards yarışmasında dereceye giren tüm fotoğrafların yer aldığı son derece çarpıcı ve etkileyici fotoğraflardan oluşan geleneksel sergisi yer alıyor.

OPERAYA BÜYÜK İLGİ

Devlet Opera ve Balesi’nin yeni genel müdürü Tan Sağtürk oldu. Bu makama gelen ikinci bale kökenli kişi olan Sağtürk’e karşı şaşırtıcı bir şekilde bir linç kampanyası yapılmadı. Ülkemiz adına güzel bir gelişme.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi de 27 Eylül akşamı Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’ndan sezon açılışına hazırlanıyor. Satışa çıktığı anda biletleri tükenen ama Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında 30 Eylül akşamı da sergilenecek olan Sezon Açılış Gesesi programında Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, Pyotr İlyiç Çaykovski, Gaetano Donizetti, Pietro Mascagni, Charles Gounod, Giacomo Puccini ve Georges Bizet‘in bulunduğu dünyaca ünlü bestecilerin eserlerinden seçkiler müzikseverleri bekliyor.

PARAYI AL VE KAÇ

Danimarkalı kavramsal sanatçı Jens Haaning birkaç yıl önce yaptığı protestoyla sanat dünyasında hayli konuşulmuştu. Aalborg’daki Modern Sanatlar Müzesi sanatçıya 75.000 dolar tutarında bir hibe vermiş ve karşılığında bir eser alacağı konusunda anlaşmıştı. Müze yetkilileri sanatçıdan gelen eserleri görünce şaşırmışlar ve sanatçıdan bir açıklama istemişlerdi. Boş tuvaller gönderen sanatçı boş tuvallerden oluşan serisine “Parayı Al ve Kaç” adını verdiğini söyleyerek bunların sanat eseri olduğunu söylemişti. Olayı mahkemeye taşıyan müzeye iyi haber geçtiğimiz günlerde geldi. Mahkeme sanatçının aldığı maddi desteği müzeye iade etmesi gerektiğine karar verdi. Sanatçı ise hem çalışma koşullarının kötü olduğunu hem de yaptığının sanat olduğun iddia etti. Bakalım bu tuvallerin bir alıcısı olacak mı?

#Eğitim
#Aktüel
#Samed Karagöz
3 ay önce
default-profile-img
Artı 700
‘Goyimler’ olarak İsrail’den ne bekliyoruz?
Filistin’in Kimliğini Çizen Ressam: Walid Abu Shakra
Süleymaniye Camii haziresindeki hazineler
Soykırım’ın cephaneliği..
Büyük Balkan seyahati-6: Balkanlar patlamaya hazır bomba!