|

Kuruyemiş ihracatı ülke ekonomisine katkı sağlıyor

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, Türkiye'de kuruyemiş sektörünün 2.5 milyar dolarlık ciroya ulaştığını kaydetti. Karapınar, bunun 500 milyon dolarlık kısmını da yurt dışına ihraç ettiklerini söyledi.

Salih Köprülü
00:00 - 7/06/2009 Pazar
Güncelleme: 18:08 - 7/06/2009 Pazar
Yeni Şafak
Kuruyemiş ihracatı ülke ekonomisine katkı sağlıyor
Kuruyemiş ihracatı ülke ekonomisine katkı sağlıyor

Türkiye'de en çok kuruyemişi orta gelirli kesim tüketiyor. Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı ve Pınar Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, Türkiye'de en çok kuruyemişi orta gelirli kesimin tükettiğini onu sırasıyla dar gelirli ve yukarı gelirli kesimin takip ettiğini söyledi.

Orta gelirli kesimin genelde her türden kuruyemişi tükettiğini belirten Hasan Hüseyin Karapınar, dar gelirli tüketicinin ise genellikle leblebi ve ay çekirdeği tükettiğini ifade etti. Türkiye'de en çok ay çekirdek tüketildiğini de ifade eden Karapınar, "Türkiye'de 250 bin ton kuruyemiş tüketimi var ve bu tüketimin yüzde kırkı da ay çekirdeğidir. Kuruyemiş tüketiminde dünyada İran ve Çin'den sonra üçüncü ülkeyiz. Ülkemizde kişi başına 3 kilo kuruyemiş tüketimi yapılmaktadır. Bu oran dünyada ise 1 kiloyu geçmez. Kuruyemiş bizim geleneksel kültürümüze yüzyıllar önce girmiş olan bir gıda maddesidir. En çok tüketen ülkelerin başında gelmemizin en büyük nedenlerinden biri de budur. Dünyada en çok çerezlik kuruyemiş üreten ülke konumuna geldik artık" dedi.


EKONOMİDE ÖRNEK SEKTÖRÜZ

Türkiye'de kuruyemiş sektörünün 2.5 milyar dolarlık ciroya ulaştığını kaydeden Hasan Hüseyin Karapınar, bunun 500 milyon dolarlık kısmını da yurt dışına ihraç ettiklerini söyledi. Karapınar, "Sektörümüzün her geçen yıl ihracat oranları artmaktadır. Ayrıca bazı ülkelerden, ülkemizde yetişmeyen ve yetişip de tüketime yetmeyen bazı ürünleri de ithal etmekteyiz. Yurt dışından ürün ithalatımızın oranı ise 150 milyon dolar civarındadır. Yani ülke ekonomisine katkı bakımından sektörümüz örnek alınması gerekilen bir sektördür. Diğer ülkeler bizim yakaladığımız damak tadını yakalayamıyorlar. Bu da Türk kuruyemişinin ön plana çıkmasına neden oluyor" diye konuştu.

Karapınar, Dünya'da üretilen fındığın yüzde 70'ininde Türkiye'de üretildiğinin altını çizdi.


ALTERNATİF TIPTA DA KULLANILIYOR

Pınar Kuruyemiş olarak Türkiye'de ilk defa hurma ithalatı yaptıklarına ve tüketiciyi kaju gibi Türkiye'de yetişmeyen ürünlerle tanıştırdıklarına dikkat çeken Karapınar, kuruyemiş sektörü ile ilgili yeni projelerinin olduğunu ve bunları da en yakın zamanda hayata geçireceklerini ifade etti. Kuruyemişin alternatif tıpta da kullanıldığının altını çizen Hasan Hüseyin Karapınar, konuşmasına şöyle devam etti: "Ceviz, fındık ve yer fıstığı gibi ürünler çocuklarını zekâsının gelişmesine yardımcı oluyor. Amerika'da yapılan bir araştırmada bunu kanıtlamıştır. ABD'de çocukların sabah kahvaltısında vazgeçilmez yiyeceğidir fındık kreması. Kuruyemiş dünyanın bazı yerlerinde de öğün ve yemek olarak da tüketilmektedir. Ayrıca uzmanlarca her gün bir avuç kabak çekirdeği yenilmesinin de prostat kanserini önlediği kanıtlanmıştır"


15 yıl önce