|

YÖK Başkanı yeni üniversite sistemini açıkladı! İşte LYS ve YGS yerine gelecek sistem

YÖK Başkanı Yekta Saraç yeni üniversite sisteminin detaylarını açıkladı. YGS ve LYS ayrımının kalkmasıyla birlikte yerine gelecek sistemin ayrıntıları belli oldu. Yeni üniversite sisteminde sınavlar iki günde yapılacak ve puanlar bir sonraki sene de kullanılabilecek. İşte YÖK Başkanı Yekta Saraç’tan yeni üniversite sistemine ilişkin açıklama.

Yeni Şafak
12:36 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:40 - 12/10/2017 Perşembe
Diğer
YÖK Başkanı yeni üniversite sistemini açıkladı
YÖK Başkanı yeni üniversite sistemini açıkladı

Yeni üniversite sisteminin tüm detayları belli oldu. YGS ve LYS ayrımının kalkmasıyla yerine gelecek sistem oldukça fazla merak ediliyordu. Bugün yapılan resmi açıklamayla birlikte üniversite sisteminin tüm detayları belli oldu. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Dil sınavı hariç Haziran ayı içinde bir hafta sonu Cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecektir. İşte üniversite sisteminin tüm detayları.

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı.

Öğleden sonraki ikinci oturumda adayların lise müfredatı esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Haziran ayının ilk hafta sonu Cumartesi yapılacak, 2 oturumla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavına giren aday sayımız çok azdır.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavıdır, adaylar temel yeterlilik sınavını alacaklar. Bu testte adayların mantıklı düşünmeye yönelik sözel ve sayısal sorular olacaktır. Bunun örnekleri dünyadaki sistemlerde mevcuttur.

Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularından oluşan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekleştirilecektir."

Puanlar bir sonraki sene de kullanılabilecek

"Temel yeterlilik testi önlisans ve lisans için baraj puanlarını belirleyecektir. Lisans programlarını tercih etmek için baraj puanları değişmeyecektir. 150 puanın altında olan adayların tercih hakkı olmayacak. 180 üstü olanlar hak kazanacak. 200 ve üzeri olan puanlar bir sonraki yıl içinde geçerli olacaktır.

İkinci oturumda kaç soru olacak?

İkinci oturum cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir.



#Üniversite sistemi
#YKS
#LYS
#YGS
7 yıl önce