|

ABD çekilecek iddiası

Reuters ve Wall Street Journal’a konuşan Amerikalı yetkililer ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki askerlerini çekmeye hazırlandığını iddia eti. Trump da Twitter’da, “Suriye’de DEAŞ’ı yendik, orada bulunmamızın tek nedeni oydu” yazdı. ABD’den daha önce de benzer açıklamalar geldiği için iddialar ihtiyatla karşılandı.

Yeni Şafak
04:00 - 20/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:36 - 20/12/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Amerikan basını, ABD ordusunun Suriye'den hızla çekileceğini iddia etti. Trump ise Suriye'de bulunma sebeplerine ilişkin bir tweet attı.
Amerikan basını, ABD ordusunun Suriye'den hızla çekileceğini iddia etti. Trump ise Suriye'de bulunma sebeplerine ilişkin bir tweet attı.

ABD'nin Suriye'den tamamen ve hızlı bir şekilde çekilmeyi planladığı iddiası dün akşam saatlerinde gündeme bomba gibi düştü. PKK işgalindeki bölgede 20'ye yakın üssü bulunan ABD ordusunun (Pentagon) bu adımına şüpheyle yaklaşılıyor.

CNN ve Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre, ABD Suriye'den çekilmeye hazırlanıyor. CNN, yaklaşık 2 bin Amerikan askerinin tamamen, hızlı bir şekilde çekilme kararının ABD Başkanı Donald Trump tarafından alındığını duyurdu.

Aynı haberi kendi kaynaklarına dayandıran Wall Street Journal gazetesi de, bu adımın Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen haftaki görüşmesinden sonra atıldığını belirtti. İngiliz Reuters ajansı ise ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, Suriye'nin terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmek üzere olduğuna dikkat çekerek, bu yeni gelişmenin, ABD'li yetkililerin önceki açıklamalardan farklı olarak bütün Amerikan askerlerinin bir anda çekilebileceğini gösterdiği ileri sürdü. Gelişmenin duyurulduğu dakikalarda ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medya hesabında şunları yazdı: "Suriye'de DEAŞ'ı yendik. Benim başkanlık dönemimde orada kalmak için tek sebebimiz buydu."

Konuya temkinli yaklaşan güvenlik kaynakları, şimdi Trump’ın kararının sahada da uygulanmasını bekliyor. Nitekim Beyaz Saray, askerlerin Suriye’den ayrılmaya başladığını duyururken, Reuters’a konuşan Pentagon kaynakları ise ‘DEAŞ operasyonları biterse çekilme takviminin 60-100 gün arasında olacağını’ iddia etti. ABD Dışişleri personeli ise Suriye’yi hemen terk edecek. Pentagon Sözcüsü Dana White ise ABD birliklerinin Suriye’den dönüşünün başladığını ancak “yerel ortaklarla” çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

#ABD
#Suriye
#Donald Trump
5 yıl önce