|

ABD'den Suriye açıklaması

ABD Savunma Bakanı Mattis, "Suriye'deki iç savaşı Cenevre süreci ile bitirmeye bağlıyız" dedi. ABD Başkanı Trump da "Bugün toplanacağız, Suriye için vereceğimiz karar yakında" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
17:46 - 12/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 19:44 - 12/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Savunma Bakanı Mattis
ABD Savunma Bakanı Mattis

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Başkanı Donald Trump'ın henüz Suriye rejimine yönelik bir saldırı yapılmasına karar vermediğini söyledi.

Bakan Mattis, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde 2019 savunma bütçesi üzerine düzenlenen panelde konuştu.

Suriye'de Esed rejiminin ablukası altında bulunan Doğu Guta'nın Duma kasabasında gerçekleştirilen kimyasal saldırıyı "affedilemez" olarak niteleyen Mattis, "Suriye'ye askeri saldırı düzenleme konusunda henüz herhangi bir karar almadık." diye konuştu.

"Kimyasal saldırılara karşı bir şeyler yapmamız gerekir"

Mattis, "Kimyasal savaş anlaşmasına baktığımızda anlaşmaya uyulmasını sağlamak medeniyetin ve tabii ki Amerika'nın menfaatinedir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın sürekli kimyasal saldırılarla ilgili Birleşmiş Milletler'i adım atmak konusunda engellediğini aktaran Mattis, bu durumda ya sessiz kalacaklarını veya bu tür kimyasal saldırılarla ilgili bir şey yapmaları gerektiğini belirtti.

Mattis şunları kaydetti:

  • "Suriye'de bildiğiniz üzere askerimiz var. Suriye'de kimyasal silah kullanıldığında, buna 'bu sefer bize karşı kullanılmadı bir dahaki sefer bize karşı kullanılmayacak' şeklinde bakılmamalı. Gerek İngiltere Salisbury'de olsun gerekse Suriye'de olsun bu affedilemez ve buna müdahale edilmelidir."

Trump'tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kimyasal silah kullanımına ne şekilde cevap verecekleriyle ilgili, "Bugün Suriye üzerine bazı toplantılarımız olacak. Neler olacağını göreceğiz. Durumu çok yakından izliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Trump kafaları karıştırmıştı

Suriye'de Esed rejimine yönelik askeri operasyon hedefleyen ABD yönetiminden farklı sesler gelmeye devam ediyor.

ABD Başkanı Trump, bugün operasyonun olup olmayacağı ile ilgili kafaları karıştıran bir açıklama yapmıştı. Trump, "Suriye'ye saldırının ne zaman olacağını asla söylemedim. Çok yakında da olabilir, hiç de olmayabilir. Ne olursa olsun ABD, benim yönetimim altında, bölgeden DEAŞ'ı atmak için önemli bir iş yaptı. 'Teşekkürler Amerika' nerede?" demişti.

#Jim Mattis
#ABD
#Suriye
6 yıl önce