|

ABD'nin Rakka'daki sivil kıyımı...

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) bir zamanlar terör örgütü ‘DEAŞ’ın kalesi’ olarak görülen Rakka’da yaptığı araştırmalar sonucu bir rapor yayınladı. Raporda, ABD öncülüğündeki Koalisyon'un Rakka’da sivilleri nasıl katlettiğine dair detaylar da yer aldı. Uluslararası Af Örgütü, Koalisyon'a öncülük eden ABD’ye ve en güçlü ülkeleri Fransa ve İngiltere’ye suçlarını itiraf etme çağrısında bulundu. Acımasızca yapılan saldırılarda yakınlarını kaybeden sivillerin rapora yansıyan sözleri...

Yeni Şafak
12:36 - 6/06/2018 среда
Güncelleme: 15:37 - 6/06/2018 среда
Yeni Şafak
ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri, 6 Haziran 2017-12 Ekim 2017 aralığında Rakka'ya operasyon düzenledi. Saldırılar sebebiyle çok sayıda sivil kenti terk etmek zorunda kaldı.
ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri, 6 Haziran 2017-12 Ekim 2017 aralığında Rakka'ya operasyon düzenledi. Saldırılar sebebiyle çok sayıda sivil kenti terk etmek zorunda kaldı.

Bu sözler, tüm ailesini ve komşularını ABD öncülüğündeki Koalisyon'un saldırılarında kaybeden Rakkalı sivil Münire Haşiş'e ait.

Rakka artık eskisi gibi değil. Yakılıp yıkılmış sokaklar, mayın saldırılarıyla harabeye dönmüş mahalleler, enkazlar, molozlar ve yığınlar... Bir şehrin bir harabeye dönüşüne sebep olan ABD ve Koalisyon, 6 Haziran 2017-12 Ekim 2017 arasında büyük bir kıyımın mimarı oldu.

Uluslararası Af Örgütü,
başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, Koalisyon'un öncüsü ABD'nin Rakka'da 'hassas' olarak nitelediği operasyonda yaptığı sivil katliamlarına yer verildi.

Araştırmacılar, harabeye dönen Rakka şehrinde Koalisyon’un hava saldırılarına hedef olan 42 yeri ziyaret etti ve katliamdan kurtulan ancak sevdiklerini kaybeden 112 siville görüştü...

Örgüt, ABD, Fransa ve İngiltere'yi sivil kayıpları ve kentteki yıkımın boyutunu itiraf etmeye çağırdı.

Raporda, koalisyonun sivillere zarar vermemek için hassas davrandığı yönündeki söyleminin doğru olmadığı ifade edildi.

Raporda, Esved ailesinin yaşamları boyunca çalışarak elde ettikleri evleri ve iş yerlerini bırakamayacakları için Rakka'da kalmaya karar verdikleri ancak 28 Haziran'da hava saldırısının evlerini yıktığı, çoğu çocuk 8 aile ferdinin öldüğü kaydedildi.


Badran ailesinin 39 üyesinin Rakka içinde bir yerden bir yere giderken farklı hava saldırılarında öldürüldüğü aktarılan raporda, Fayad ailesinin ise YPG/PKK ve koalisyonun DEAŞ ile anlaşarak operasyonun sonlanmasından saatler önce yapılan hava saldırısında (12 Ekim 2017) 15 üyesini kaybettiği ifade edildi.


Örgüt, hava saldırılarına katılan ABD, Fransa ve İngiltere'ye tarafsız şekilde sivil kayıplarla ilgili iddiaları araştırma, Rakka'daki sivil ölümlerinin boyutunu ve kentteki yıkımı itiraf etmeleri çağrısında bulundu.

DEAŞ'tan temizlemek bahanesiyle Rakka'ya giren ABD, şehri DEAŞ'a teslim etmişti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Rakka'da DEAŞ'lı teröristler ile PKK/PYD'nin gizli anlaşmasını deşifre eden özel bilgeleri paylaşmıştı.


Yayınlanan görüntülerde, DEAŞ'lı teröristlerin ABD ile PKK/PYD koruması altında şehri terk ettiği görüldü.

ABD öncülüğündeki askeri koalisyon, 350 DEAŞ’lının “gizli anlaşma” ile tahliye edildiğini kabul etti ancak anlaşmada bir paylarının olmadığını açıkladı.

Kentten konvoylarla ayrılan DEAŞ'lı teröristlerin, Irak ve Türkiye sınırına kadar ulaştığı iddia ediliyor.

PKK/PYD daha önce Münbiç'te de DEAŞ ile tahliye anlaşması yapmıştı.




#Rakka
#Suriye
#Hashiş
#Aswad
#Rakka Raporu
#Uluslararası Af Örgütü
6 лет назад