|

ABD’yi barış korkusu sardı

Kremlin'de yapılan görüşmede Ukrayna’daki savaşa ilişkin 12 maddelik barış teklifinin görüşülmesi savaş için çözüm umutları doğururken, ABD’de endişeye sebep oldu.

04:00 - 24/03/2023 Cuma
Güncelleme: 06:10 - 24/03/2023 Cuma
Yeni Şafak
Çin'in 12 maddelik Ukrayna planı Washington'ı köşeye sıkıştırdı.
Çin'in 12 maddelik Ukrayna planı Washington'ı köşeye sıkıştırdı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Moskova’da mevkidaşı Vladimir Putin ile, Ukrayna’daki savaşa ilişkin 12 maddelik barış teklifini görüşmesi, ABD’de Biden yönetimini rahatsız etti. Bloomberg’in haberine göre, iki liderin görüşmesinde Putin’in Çin’in teklifini önemsediğini belirtmesi, Ukrayna krizinde çözüm umutları doğururken, ABD’de endişeye sebep oldu. Rus lider teklife ilişkin, “Çin’in planı savaşı bitirebilir ama Batı ve Kiev barışa hazır değil” değerlendirmesinde bulunmuştu. Şi’nin ziyaretinden hemen önce ise Beyaz Saray, “Şu aşamada ateşkes, işgali kabul demektir” sözleri ile ateşkese sıcak bakmadığını dile getirmişti. Haberde ismini paylaşmayan bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD’nin Çin’in önerisi karşısında köşeye sıkıştırılmaktan endişe duyduğunu belirtti. Washington’ın özellikle uzayan savaştan yorulan ülkelerin, Pekin’in masaya getirdiği 12 maddelik teklife sıcak bakmasından endişe duyduğu belirtildi. Habere göre Çin’in ateşkes teklifi ABD’yi pek çok açıdan köşeye sıkıştırdı. Kanala konuşan yetkili, savaştan etkilenen, ekonomik darboğazdan bıkmış ABD müttefiklerinin de Çin’in planına sıcak bakacak olmasının Beyaz Saray yönetimini endişelendiren başlıca husus olduğunu ifade etti. Yetkili, ABD’nin çekincelerini ortaya koysa bile planın olası kabulü durumunda, “barışa karşı çıkan” ülke konumuna düşeceğini belirtti.

BAŞARISIZ OLDU

Bloomberg’e konuşan siyaset bilimci Bonny Lin de, ABD’nin Pekin’in arabuluculuğunda ortaya çıkan barış anlaşmasını reddetmesi halinde, “ABD barışa karşı” mesajının yayılacağını, bu nedenle Washington’ın köşeye sıkıştığını kaydetti. Öte yandan ABD’nin planın uygulanmasını kabulü halinde Pekin’in arabulucu rolünü kabul etmiş pozisyona düşeceği kaydediliyor. Öte yandan Biden yönetiminin savaşın başından beri Çin’i mücadelenin dışında tutmaya çalıştığı belirtilen analizde, geçen bir yılda, Rusya-Çin ilişkilerinin gelişmesi, Şi’nin Moskova ziyaretinde verdiği mesajlar ve Putin’e güçlü desteğiyle bu politikanın da başarısız olduğu ifade edildi. Çin menşeli şirketlerin ABD yaptırımlarını rağmen Rusya ile ticaretini sürdürdüğü kaydedilen haberde, aynı şekilde Batı yaptırımlarına karşı çıkarak petrol alımını sürdürdüğü İran ile Suud arasında arabulucu rolünü üstlendi. Analizde, büyük küresel ekonomilerin yeni bir Soğuk Savaş istemedikleri, Çin ile Batı arasında seçim yapmayı reddettikleri kaydedildi.


#politika
#Çin
#Rusya
#ABD
#Kremlin
#barış
1 yıl önce