|

Almanya'da seçim heyecanı

Almanya'nın Bavyera Eyaleti'nde bugün 9.5 milyon seçmen sandık başına gidiyor. Hıristiyan Sosyal Birlik partisinin iktidarı kaybetmesine kesin gözüyle bakılırken Türk ve İslam karşıtı partisi AfD'nin oyunun artması bekleniyor.

Haber Merkezi
09:42 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 12:05 - 14/10/2018 Pazar
Diğer
Son araştırmaya göre CSU'ya destek yüzde 34 olarak belirlendi.
Son araştırmaya göre CSU'ya destek yüzde 34 olarak belirlendi.

Yaklaşık 200 bin Türk'ün yaşadığı Almanya'nın Bavyera eyaletinde bugün Eyalet Meclisi ile yedi bölge meclisi seçimi yapılacak.

Eyalet seçiminde 11'i Türk kökenli 1923 aday 180 sandalyeli eyalet meclisine girmek için yarışacak. 600 bin civarında seçmenin ilk kez oy kullanacağı seçimde yaklaşık 9,5 milyon kisi sabah saatlerinden itibaren sandık basına gitti.

İktidar parti oy kaybediyor

Kamuoyu yoklamalarında CSU birinci parti konumunda fakat büyük oy kaybettiği için tek basına hükümeti kuramayacağa benziyor.

Son araştırmaya göre CSU'ya destek yüzde 34 olarak belirlendi. CSU'yu yüzde 19 ile Yeşiller, yüzde 12 ile SPD, yüzde 10 ile FW ve ırkçı AfD takip ediyor.

Son seçimde barajı asamayarak meclis dışında kalan FDP'nin oy oranı ise yüzde 5,5 dolayında bulunuyor.

Türk ve İslam karşıtı partinin oyları artabilir

Hristiyan Sosyal Birliği (CSU), 1957 yılından bu yana Bavyera’da seçimi kaybetmiyor.

1945 yılında kurulan bu parti, bu eyalette, sadece 1954 yılında bir kez muhalefete düşmüş. CSU, 2008 yılında eyalet parlamentosunda mutlak çoğunluğu kaybetse de 2013 yılında düzenlenen son seçimde yüzde 47’nin üzerinde oy alma başarısı göstererek, 180 sandalyenin 101’ini ele geçirdi. Ancak bu parti, Bavyera bölgesinde oldukça kan kaybetti.

Anketlere göre AfD yüzde 12, FDP ise yüzde 9 oy alacak. CDU-Yeşiller koalisyonun yeterli çoğunluğu elde etmemesi durumunda FDP’nin katılımıyla yeni kir koalisyon hükümetinin kurulmasının en güçlü olasılık olduğu tahmin ediliyor.

'Demokrasi Otobüsleri' ile sandığa gittiler


Almanya'nın Berlin şehrinden kalkan otobüs hattı Bavyera eyaletinde yaşayan insanların seçim heyecanını canlı olarak aktarmayı planlıyor.

İki katlı 'Demokrasi Otobüsü' ile şehri gezerek seçmenin demokrasi anlayışını ölçüyor. 'Bayerische Bündnis für Toleranz' adlı grup Pegnitz, Bamberg, Ansbach ve Erlangen bölgelerini gezdiler.

#Bavyera
#Almanya
#CSU
6 yıl önce