|

Anayasa yazılırsa savaş biter

Rusya'nın Soçi kentinde yeni anayasa yazımı için oluşturulan 150 üyeli komitede bulunan Suriyeli Avukat Ekrem Dede, Türkiye'de gerçekleşen Ankara Zirvesi'nde 'toprak bütünlüğüne vurgu yapılmasının' kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:48 - 7/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Suriyeli Avukat Ekrem Dede
Suriyeli Avukat Ekrem Dede

Aslen Rakkalı olan Dede, ülkesindeki iç savaşın sona ermesi için anayasanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Toprak bütünlüğü birlik ve beraberliğimizi korur. Suriye'nin parçalanmasını istemiyoruz. Biz de Türkiye gibi tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet demek istiyoruz. Artık bu savaş bitsin" dedi. "Yeni bir anayasa oluşturulmasını istiyoruz. Kısa ve öz anayasa olacak. Savaştan sonra Suriye için en uygun sistem parlamenter sistemdir. Meclis'te her etnik grubu temsil edecek vekiller bulunmalıdır" diyen Dede şunları söyledi:

ESED'İ İSTEMİYORUZ

"Yeni anayasa halkın anayasası olacak. Anayasa yazıldığı takdirde, BM gözetiminde seçimler de yapılır. Türkiye, Lübnan, Almanya başta olmak üzere Suriyelilerin olduğu her yere sandık kurulur. Herkes özgür iradesi ile tercihini yapar. Suriye'de gerçek anlamda bir seçim hiç yapılmadı. Ben 54 yaşında bir avukatım, şu ana kadar hiç özgürce seçime gitmedim. Bu yaşımdan sonra kendi irademle seçime gitmek istiyorum. Yeni anayasa sonrası seçimlere Beşşar Esed'in katılmasını istemiyoruz. Meclis, halkın tayiniyle oluşmalıdır. Barışa çok büyük katkısı olur, o zaman savaş bitecek demektir. Yeni bir Suriye kurmuş oluruz."

#Suriye
#Rusya
#Ekrem Dede
6 yıl önce