|

Arap liderlerin gündemi İran

Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı 29. Arap Birliği Zirvesi, Zahran kentinde dün yapıldı. 22 ülkeli Birlik’ten 17 ülke kral ve devlet başkanı seviyesinde zirveye katılım gösterdi.

Yeni Şafak
04:00 - 16/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:36 - 16/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Katar, zirveye düşük düzeyde temsilci gönderdi
Katar, zirveye düşük düzeyde temsilci gönderdi

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, zirveye katılmadı. Katar’ı ev sahibi Suudi Arabistan yerine, Arap Birliği’nin Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt davet etmişti. Zirveden iki gün önce toplanan ve Katar’a abluka uygulayan dört ülke, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn, Doha’ya yönelik yaptırımların devamı konusunda karar almıştı.

‘KUDÜS ZİRVESİ’

Zirve gündeminde, İran başta olmak üzere, Yemen, Suriye ve Filistin meseleleri yer aldı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz açılış konuşmasında “İran’ın bölgede tehlikeli bir siyaset izlediğini” savunarak, Tahran’a karşı “güçlü bir uluslararası tepki” koyulması çağrısı yaptı. Kral Selman, Filistin meselesinde de, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından yana olan politikalarında bir değişiklik olmadığını belirterek, zirve için “Kudüs Zirvesi” tanımlaması yaptı. Suudi Arabistan, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma” kararına cılız tepki vermekle eleştirilmiş ve büyük tepki çekmişti.

  • PUTİN: BİRLİKTE ÇALIŞALIM
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de zirveye bir mesaj göndererek, bölgede birlikte çalışma çağrısında bulundu. Putin, Rusya’nın Suriye ve Irak’taki durumun çözümünde Arap Birliği ile işbirliği geliştirmeye hazır olduğunu söyledi. Ortadoğu’da normalleşmenin Filistin sorununun çözümüyle gerçekleşeceğini söyleyen Putin, Filistin sorununun müzakereler çerçevesinde Arap Birliği girişimleriyle çözülmesi gerektiğini belirtti.
#Vladimir Putin
#Rusya
#Suriye
6 yıl önce