|

Benin'de yeni hükümet kuruldu

Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi, yeni hükümeti kurdu. 7'si kadın 28 bakanın yer aldığı hükümetin görev sürüsi 2016 yılında sona erecek.

Yeni Şafak
14:41 - 19/06/2015 Cuma
Güncelleme: 11:53 - 19/06/2015 Cuma
AA

Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi, yeni hükümeti kurdu. Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Alassane Tigri, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Fransız vatandaşlığı da bulunan Lionel Zinsu'nun başbakan olduğu hükümette 7'si kadın 28 bakanın görev yaptığını belirtti.



Zinsu sayesinde Fransa'da 2014 yılında düzenlenen ekonomi toplantısında yabancıların Benin'e yatırım yapma sözünü verdiğini hatırlatan Tigri, Zinsu'nun, siyasi nüfuzu bulunan bir iş adamı olması, finans ve Avrupalı yatırımcıların dünyasına kolayca erişebilmesi nedeniyle başbakanlığa geldiğini söyledi.



Tigri, ayrıca hükümette, Benin tarihinde şimdiye kadar olmayan başbakan yardımcılığı görevine François Abiola'nın getirildiğini vurguladı.



Devlet Başkanı Yayi, 2011'de devlet başkanı olarak tekrar seçildikten sonra 3 hükümet kurdu. Bir önceki hükümet, 4'ü kadın 27 bakandan oluşuyordu.



Benin anayasasına göre, yürütmenin başında devlet başkanı bulunuyor.



Ülkede 2006'dan bu yana iktidarda bulunan Thomas Boni Yayi'nin görev süresi 2016'da doluyor. Yayi'nin 3. kez aday olabilmek için anayasa reformuna gitme niyeti protestolara yol açmıştı. Bunun üzerine 2006'dan bu yana iktidarda olan Yayi, devlet başkanı seçiminde aday olmayacağını açıklamıştı.



#Benin
#seçim
#hükümet
9 yıl önce