|

Cezayir’de kara gün

Cezayir, tarihinin en ölümcül havacılık faciasıyla sarsıldı. Kalkıştan kısa bir süre sonra düşen askeri nakliye uçağında 10’u mürettebat 257 kişi can verdi. Rus yapımı Ilyushin Il-76 tipi uçakta Batı Sahra’da bağımsızlık isteyen Cezayir destekli Polisario Cephesi’nin 26 üyesi de bulunuyordu. Cezayir Savunma Bakanlığı, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:33 - 12/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Ülke tarihinin en büyük havacılık faciası: 257 ölü
Ülke tarihinin en büyük havacılık faciası: 257 ölü

Cezayir, tarihinin en ölümcül havacılık kazasıyla sarsıldı. Ülkenin kuzeyindeki Blida kentinde bir askeri nakliye uçağının düşmesi sonucu 257 kişi hayatını kaybetti. Uçak, ülkenin güneybatısındaki Beşar vilayetine gitmek üzere Bufarik Askeri Üssü’nden havalandıktan kısa bir süre sonra üssün çevresindeki boş bir tarım arazisine düştü. Rus yapımı Ilyushin Il-76 tipi uçağın Cezayir Hava Kuvvetleri tarafından personel taşıma ve lojistik amaçlı olarak kullanıldığı ifade edildi. Cezayir Savunma Bakanlığı, olaya ilişkin soruşturma başlattı.Uçaktakilerin çoğunun ordu personeli ve aileleri olduğu belirtilirken Cezayir’deki iktidar partisi, uçaktaki 26 kişinin, çoğu Fas’ın kontrolündeki Batı Sahra’nın bağımsızlığı için mücadele eden Polisario hareketinden olduğunu duyurdu. Uçak Bufarik Askeri Üssü’nden, Batı Sahra’dan çok sayıda mültecinin barındığı Tinduf vilayetine oradan da güneybatıdaki Beşar vilayetine gidecekti.

4 YIL ÖNCE DE 77 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

50 ambulansın olay yerine ulaştığını kaydedilirken Cezayir televizyonu Ennahar, kazadan sonra tarım arazisine dizilen ceset torbalarının görüntülerine yer verdi. Soruşturulmaya başlanan kazanın nedeni henüz bilinmiyor. Ülkede 4 yıl önce de askeri personel ve ailelerini yaşıyan bir uçak düşmüş, kazada 77 kişi hayatını kaybetmişti.


ERDOĞAN’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşen askeri uçakta hayatını kaybedenler için Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika’ya taziye mesajı gönderdi. Erdoğan mesajında, “Bu vahim hadise karşısında ihtiyaç duyulduğu takdirde Cezayirli kardeşlerimize her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bilmenizi isterim” ifadelerine yer verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hayatını kaybedenler için Cezayir halkına taziyelerini iletti.

Sırbistan’da jet çakıldı

Sırbistan Savunma Bakanlığı başkent Belgrad’ın kuzeydoğusundaki Kovacica köyünde ‘SOKO G-4 Super Galeb’ tipi savaş uçağının düştüğünü duyurdu. 1 pilotun öldüğü belirtiliyor. Bakanlık “Son bilgilere göre 2 pilot kendilerini dışarıya fırlattı, arama ve kurtarma ekipleri olay yerine gönderildi” açıklamasını yaptı. Vecherne Novosti gazetesi çarpma anından önce 2 pilotun kendilerini dışarı fılattığını ancak 1 pilotun öldüğünü duyurdu. Gazete yardımcı pilotun da Belgrad’daki Askeri Tıp Akademisi’ne götürüldüğünü belirtti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı


Rusya’da helikopter düştü

Rusya’nın doğusundaki Habarovsk kentinde eğitim uçuşu yapan helikopterin düşmesi sonucu 6 kişi öldü. TASS haber ajansı, Mi-8 helikopterin eğitim uçuşu kapsamında inerken havaalanı yakınlarındaki caddeye düştüğünü duyurdu. Kazanın meydana geldiği cadde üzerindekilerden ölen ya da yaralanan olmadı. Helikopterin özel bir şirkete ait olduğu kaydedildi.

#Cezayir
#Askeri Uçak
#Uçak kazası
6 yıl önce