|

Esed İdlib’de sarin kullandı

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye’nin İdlib kentine bağlı Han Şeyhun’a 4 Nisan’da Esed güçleri tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda sarin gazı kullanıldığını doğruladı. Katliamda aralarında çocukların da bulunduğu en az 100 sivil can vermiş, 500 masum da yaralanmıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/09/2017 Thursday
Güncelleme: 00:59 - 7/09/2017 Thursday
Yeni Şafak
Esed’in kimyasal katliamı belgelendi
Esed’in kimyasal katliamı belgelendi

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Beşşar Esed rejiminin Suriye’nin İdlib ilindeki Han Şeyhun’a düzenlediği saldırıda sarin gazı kullandığını açıkladı. BM İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Konseyi, Suriye raporunu yayımladı. Raporda, Esed güçlerinin 4 Nisan 2017 tarihinde Han Şeyhun’da yaptığı katliamda sarin gazı kullandığı kesinleşti. Böylece rejimin kimyasal katilamı belgelendi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzücü, 19 Nisan 2017 tarihinde yaptığı açıklamada, Han Şeyhun’da ‘sarin gazı’ kullanıldığının kesinleştiğini açıkladı. Esed rejimi, vahşetin ardından yalan ve düzmece haberlerle saldırıyı inkar etmeye çalıştı. Ancak, İdlib’deki görüntüler rejiminin yalanını ortaya çıkardı.

HASTANEYE DE BOMBA YAĞDIRDILAR

6 yıllık iç savaş süresince 300 bini aşkın kişinin ölümünden sorumlu Esed rejimi, 4 Nisan 2017’de İdlib’de korkunç bir vahşete daha imza attı. Rejim güçleri, muhaliflerin elindeki Han Şeyhun kasabasına kimyasal bombalar yağdırdı. Saldırııda aralarında bebeklerin de bulunduğu 100’den sivil öldü, 500 sivil de yaralandı. Gazdan etkilenen masum siviller, ağızlarından köpükler çıkararak ya da nefessiz kalarak can verdi. Caniler, insanlık dışı saldırıda yaralananların imdadına yetişmeye çalışan yardım görevlilerini de hedef aldı. Rejim uçakları, bölgedeki bir sivil savunma merkezi ile yaralıların tedavi gördüğü bir hastaneyi de bombaladı.

SADECE TÜRKİYE YARDIMA KOŞTU

Bombalama sonrası Han Şeyhun kasabasında can pazarının yaşandığı anlar yürek burktu. Sarin gazıyla zehirlenerek can veren çocuklar, Suriye’de vahşetin geldiği noktayı bir kez daha bütün dünyaya gösterdi. Yaralılara gaz maskesiyle müdahale eden yardım görevlileri, sarin gazının etkisini azaltmak için yaralıları tazyikli suyla yıkamaya çalıştı. Katliam haberinin alınmasıyla birlikte Türkiye teyakkuza geçti. Hatay’dan İdlib’e açılan Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan 30 kadar ambulans olay yerine intikal ederek ağır yaralıları Türkiye’ye taşıdı. Sarin gazına maruz kalan mazlumlar, Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.


Yürek yakan manzara

Sarin gazından etkilenen sivillerin imdadına Türkiye yetişti. Çocukların da aralarında bulunduğu yaralılar, gönderilen ambulanslarla olay yerinden alınarak Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

#Suriye
#Esed
#Sarin
#Kimyasal
7 years ago