Esed rejiminde çatlak

Haber Merkezi
02:00, 05/05/2020, Salı
Yeni Şafak
Esed rejiminde çatlak
Beşşar Esed

Esed’in kuzeni ve ülke ekonomisinin %60’ını kontrol eden Rami Mahluf bayrak açtı. 300 milyon dolar vergi ödemesi ve şirket yönetimlerini bırakması istenen Mahluf yayımladığı videoda, “Esed, güvenlik güçlerini insanların özgürlüğüne saldırtmaya başladı. Bu sürerse ülkedeki durum çok zorlaşacak” diyerek üstü kapalı tehditte bulundu.

Suriye’de yüzbinlerce sivilin ölümünden sorumlu kanlı Esad rejiminde ülke ekonomisinin yüzde 60’ını yönettiği belirtilen Suriyeli oligark Rami Mahluf ile Beşşar Esad arasındaki güç mücadelesi ilk kez gün yüzüne çıktı. Rami Mahluf pazar günü yayınladığı bir video ile Beşşar Esad’ı şirketlerine el koymaya çalışmak ve çalışanlarını tutuklamakla suçladı. Reuters’in haberine göre Mahluf, kendisinden şirketlerin yönetimini bırakması ve milyonlarca dolar değerinde vergi ödemesi amacıyla “insanlık dışı yollarla” baskı yapıldığını öne sürdü. Beşşar Esad’ın aynı zamanda birinci derece kuzeni olan Rami Mahluf son 20 yılda ülkede gerçekleştirilen özelleştirimeler ile başta Syriatel olmak üzere telekomünikasyon, bankacılık, gayrimenkul ve akaryakıt sektörlerinde hızla büyüdü ve ülkenin en güçlü isimlerinden biri konumuna yükseldi. Mahluf’un iç savaş sürecinde Esad rejiminin en büyük finansörü olduğu da biliniyor. Mahluf’un Suriye ekonomisinin yüzde 60’ını kontrol ettiği ve 10 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu da iddialar arasında. ABD ve Avrupa Birliği’nin yaptırım listesine alınan Mahluf’un, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yakın ilişkisi olduğu biliniyor. Rami Mahluf, Pazar günü yayınladığı videoda, isim vermeden, güçlü rakiplerinin servetini teslim etme baskısına boyun eğmeyeceğini belirtti.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/05/04/11/25/resized_f4116-9e9dd29fsurmahluf.jpg
GÜÇ MÜCADELESİ

Mahluf geçen hafta içi Esad’la arasının bozulduğunun sinyallerini veren bir video yayınladıktan sonra pazar günü açıkça suçlayan paylaşımda bulundu. Mahluf yeni videoda, “Benden şirketlerimden uzaklaşmamı ve emirlerinin dışına çıkmamamı istiyorlar. Gözlerim bağlanmış halde, karşılık veremiyorum” dedi ve “Şirketlerin üst düzey yöneticilerini tutuklayarak baskılara başladılar bile” ifadelerini kullandı. Rejim güçlerinin “insanlık dışı yollarla” çalışanlarını tutukladığını söyleyen Mahluf, “Güvenlik güçlerin insanların özgürlüğüne saldırmaya başladı. Bu insanlar senin sadık destekçilerin. Durum tehlikeli ve Allah şahidim olsun, bu sürerse ülkedeki durum çok zorlaşacak” ifadeleriyle Esad’ı üstü kapalı tehdit etti. Çatlağın perde arkasında, iç savaş sürecinden Esad çevresinde oluşan yeni odakların güç mücadelesi olduğu belirtildi. Rejimin Mahluf’tan 300 milyon dolar vergi ödemesini istediği iddia ediliyor. Mahluf’un baskıların intikamını almak amacıyla Esad’ın 26 milyon dolar değerinde bir tabloyu eşine hediye aldığı haberini Rus medyasına sızdırdığı iddia edildi.

Başlıklar :EsedSuriyeRejim
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026