|

Esed ve Rusya ateşkese uymadı

Suriye’de ABD ve Rusya’nın mutabakatıyla sağlanan ateşkesin dördüncü gününde, Halep’te iki çocuk rejim askerlerinin ateşiyle yaralandı. Bir saha hastanesinde tedavi edilen çocukların ailesi ateşkese rağmen saldırıya tepki gösterdi.

Yeni Şafak
04:00 - 18/09/2016 Pazar
Güncelleme: 03:10 - 18/09/2016 Pazar
Yeni Şafak

Suriye'de 12 Eylül'de başlayan ateşkes hala devam ederken, Esed rejimi ve Rus savaş uçakları ateşkese rağmen saldırmaya devam ediyorlar. Esed askerleri Halep'te sokakta oynayan çocuklara ateş açtı, Rus uçakları ise Humus'a bomba yağdırdı. Bölgedeki kaynaklar ayrıca Atarib ve Anadan'da savaş uçaklarından ateş açıldığını bildirdi.



ATEŞKES LAFTA KALDI


ABD ve Rusya'nın Suriye'de vardıkları ateşkes kararı Esed rejimi ve anlaşmanın tarafı olan Rusya tarafından ihlal ediliyor. Rusya Humus'ta, Esed rejimi ise Halep'te sivillerin yaşadığı bölgeleri bombaladı. Esed rejiminin Halep'in güneyindeki Şeyh Said Mahallesi'nde sokakta oynayan çocuklara açtığı ateş sonucu 2 çocuk yaralandı. Yaralanan çocuklar saha hastanelerinde tedavi altına alındı.



12 EYLÜL'DE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ


Kurban Bayramı'nda Suriye'de çatışmaların durması konusunda ABD ile Rusya arasında 9 Eylül Cuma günü İsviçre'nin Cenevre kentinde anlaşmaya varılmıştı. Bir hafta süreceği açıklanan ateşkes, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45'te yürürlüğe girmişti. Ateşkesin dördüncü gününde, 48 saatlik uzatma kararı alınmıştı.





RUSYA UÇAKLARI HUMUS'U VURDU


Rusya'nın bombardımanı sonucu ise Humus'un kuzeyindeki Telbise bölgesinde 3 sivil hayatını kaybetti. Eylül 2015'ten bu yana Suriye'de saldırılarına devam eden Rusya, 3 bine yakın sivilin ölümüne neden oldu. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Rusya'nın 10 ayda Suriye topraklarında gerçekleştirdiği saldırılarda 2 bin 704 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. SNHR, Rusya'nın, Suriye'de geçici ateşkesi düzenleyen ve insani yardım ulaştırılmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2139 ve 2254 sayılı kararlarını ihlal ettiğini aktarmıştı.



Erdoğan BM'de Suriyeli mültecileri anlatacak


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20-26 Eylül'de New York'ta gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 71. Dönem Genel Görüşmeleri'ne katılacak ve Genel Kurula hitap edecek. Görüşmeler “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Dünyamızı Değiştirmek için Evrensel Hamle” temasıyla gerçekleştirilecek. Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın öncülüğünde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kanada, Almanya, İsveç, Etiyopya, Meksika ve Ürdün'ün eş-ev sahipliğinde mülteciler konusunda düzenlenecek liderler zirvesine katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede insani krizler, bunların neden oldukları göç hareketleri ile Türkiye'nin aktif insani diplomasisi ve mülteciler konusunda üstlendiği sorumlulukları vurgulayan bir konuşma yapacak.


#Rusya
#Halep
#Ateşkes
8 yıl önce