|

Gözler Soçi'ye çevrildi

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi başlıyor. Astana sürecinde Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulmasının ardından Soçi'de ise çözümün siyasi ayağının netleştirilmesi hedefleniyor. Fransa, İngiltere ve ABD ise kongreye katılmayacaklarını açıkladı.

Yeni Şafak
10:40 - 30/01/2018 Salı
Güncelleme: 10:51 - 30/01/2018 Salı
AA
Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Soçi'de bir araya gelmişti.
Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Soçi'de bir araya gelmişti.

Suriye krizinin siyasi boyutuna yönelik çözümün konuşulacağı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin bugün Rusya’nın Soçi kentinde başlıyor. Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde Suriye krizini çözmek amacıyla başlatılan Astana Süreci'nde bugün yeni bir aşamaya geçilmesi umuluyor.

Astana toplantılarında Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulmuştu. Soçi'de ise Suriye Ulusal Diyalog Kongre'yle birlikte çözümün siyasi ayağının netleştirilmesi hedefleniyor.


Kongre için yaklaşık 1600 kişiye davet gittiği söyleniyor. Kongreye gözlemci olarak davet edilen Birleşmiş Milletler adına, BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura katılacak. BM temsilcisi 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Soçi'ye, Kongre'de çıkacak kararın Cenevre'ye taşınması şartıyla katılacağını söylemişti.

Anayasa hazırlığına ilişkin tüm adımların Cenevre'de BM gözetimindeki süreç kapsamında atılacağını vurgulayan De Mistura, anayasa komisyonunda Cenevre'deki sürece katılan muhalifler, rejim, Suriye uzmanları, sivil toplum üyeleri, aşiret liderleri ve kadınların yer alacağının altını çizmişti.

Fransa, İngiltere ve ABD katılmıyor

Fransa, İngiltere ve ABD'nin Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmayacakları açıklandı.

Bu iki ülke, kongrenin Birleşmiş Milletler önderliğindeki barış sürecinin parçası olması gerektiğini söyleyerek Moskova'ya Suriye hükümetini anlamlı müzakereler noktasına getirmeye çağırdı.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin diğer daimi üyeleri olan İngiltere, Çin, Fransa ve ABD'yi Kongre'ye davet etmişti. Suriye muhalefeti Soçi konferansına katılmayacağını söyledi.


İngiltere'nin Suriye büyükelçisi Martin Longden Twitter'da yaptığı açıklamada, "İngiltere Soçi konferansına katılmayacak; Rusya'nın çabalarına rağmen rejimin görüşmeleri reddetmesi Soçi'nin Cenevre sürecine yardım edebileceğine olan güvenini zedeledi" dedi.


Longden, "Rusya'ya, rejimi yıkıcı davranışlarını sona erdirmeye ikna etmek için nüfuzunu kullanmaya çağırıyoruz" dedi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği de ABD'nin Soçi'de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmayacağını duyurdu.

#Soçi
#Suriye Ulusal Diyalog Kongresi
#Rusya
#Türkiye
#Suriye
#İran
6 yıl önce