|

İsrail ilhaka hazırlanıyor

İslam dünyasının sessizliği ve ABD desteğinden cesaret alan İsrail, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim bölgelerini ilhak projesini gündemde tutuyor. “İlhak”ı ilk kez 9 Nisan’daki erken seçim öncesinde Netanyahu dillendirmişti. İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, ilhaktan önce ABD’nin önereceği “Barış Planı”nı bekleyeceklerini söyledi. Filistin Trump’ın sözde barış planını reddediyor.

Haber Merkezi
04:00 - 19/04/2019 Cuma
Güncelleme: 02:02 - 19/04/2019 Cuma
Yeni Şafak
İsrail işgal güçleri, barışçıl gösteriler düzenleyen Filistinlilere orantısız güç uyguluyor.
İsrail işgal güçleri, barışçıl gösteriler düzenleyen Filistinlilere orantısız güç uyguluyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, işgalci emellerine çanak tutan politikası ile İsrail, Kudüs ve Gola Tepeleri’nden sonra Batı Şeria’yı da ilhak planlarına hız verdi. 9 Nisan’da yapılan erken seçim öncesi, Golan’daki işgalin ABD tarafından tanınmasını sağlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu seçimden sonra da Batı Şeria’nın büyük bölümüne yayılmış yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin bulunduğu bölgeleri ilhak edeceğini açıklamıştı. İsrail’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon dün yaptığı açıklamayla ilhak planının masada olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Danon, ilhaktan önce ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin meselesi için önereceği “Barış Planı”nı bekleyeceklerini açıkladı. Filistin tarafı, Trump yönetiminin İsrail yanlısı politikaları ve sızıntılar sonrasında sözde barış planı için “doğmadan öldü” açıklamasını yapmıştı.


MAYIS-KASIM ARASI

Danon gazetecilere yaptığı açıklamada, “Barış planı açıklanmadan önce adım atacağımızı sanmıyorum. Bekleyeceğiz ve planı göreceğiz’’ ifadelerini kullandı. Danny Danon, Ortadoğu barış planının ise mayıs ve kasım arasında açıklanmasını beklediklerini ancak planda Filistin devleti kurulmasının yer alıp almayacağını bilmediğini savundu.

FİLİSTİN DEVLETİNE YER YOK

Washington Post gazetesi, hafta içi yayımladığı haberinde, Trump’ın damadı Jared Kushner’in çalışmalarını yürüttüğü “Barış Planı”nda Filistin için devlet statüsü yerine özerk yönetim verilmesinin değerlendirildiğini yazmıştı. Gazetenin planla hakkında bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberinde, planın, daha çok Filistinlilere yeni ekonomik imkanlar oluşturmaya ve buna karşılık İsrail’in işgal altındaki topraklardaki egemenliğinin korunmasına odaklandığını dile getirdi.

‘ÖLÜ DOĞUMU’ BAHANE EDECEK

İsrail’in “Barış Planı”nın açıklanmasını beklemesinin altında yatan nedenin de, ilhak için ABD desteğini sağlamak olduğu belirtiliyor. Filistin’in halihazırda “ölü doğdu” dediği planı bahane edecek Netanyahu yönetiminin, Batı Şeria’yı ilhak için harekete geçeceği tahmin ediliyor. Danny Danon’un açıklamalarının da bu plan doğrultusunda yapıldığı değerlendiriliyor.

  • Camiyi bara dönüştürdüler
  • İsrail’in Safed bölgesinde 13. yüzyılda inşa edilen el-Ahmer camisinin bar ve düğün salonuna çevrildiği belirtildi. El-Quds el Arabi’nin haberine göre, tarihi camiye yönelik alçak saldırının sorumlusu, İsrail’e bağlı Safed belediyesine bağlı bir şirket. Görgü tanıkları, caminin iç yapısının tamamen bozulduğunu ve yapıdaki Kuran ayetlerinin silindiğini belirtti. Gazeteye açıklamada bulunan Filistinli tarihçi Mustafa Abbasi, 1276 yılında inşa edilen caminin tarihi ve mimari değerinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.
#ABD
#İsrail
#Batı Şeria
#İlhak
#BM
#Danny Danon
#Filistin
5 yıl önce