|

Mülteciliğin nedeni ABD müdahalesi

Terörizmle mücadele ve barışı sağlama vaadiyle girdikleri ülkelerdeki varlığını meşrulaştırmaya çalışan ABD, mülteciliğin baş nedeni olarak öne çıkıyor. ABD; barışı sağlama vaadiyle girdiği ülkelerde sorunu çözmek yerine daha da derinleştiriyor.

Yasemin Asan
01:00 - 25/08/2019 Pazar
Güncelleme: 03:51 - 25/08/2019 Pazar
Yeni Şafak
Sadece geçen yıl çoğunluğu Afgan ve Suriyeli olmak üzere ailelerinden ayrı ya da refakatsiz 111 bin çocuk, 70 farklı ülkede sığınma başvurusunda bulundu.
Sadece geçen yıl çoğunluğu Afgan ve Suriyeli olmak üzere ailelerinden ayrı ya da refakatsiz 111 bin çocuk, 70 farklı ülkede sığınma başvurusunda bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin raporuna göre ülkelerindeki savaşlar, insan hakları ihlalleri, çatışmalar, iç karışıklıklar ve zorlu yaşam şartlarından kaçan insan sayısı dünya genelinde 71 milyona ulaştı.

Dünyanın en fazla mülteci veren iki ülkesi Suriye ve Afganistan. Suriye, 6,7 milyon kişiyle sivillerin en fazla yerinden edildiği ülke özelliğini korurken, bu ülkeyi 2,7 milyon mülteci ile Afganistan izliyor. 5,6 milyon kayıtlı mülteci sayısıyla dünyanın en büyük mülteci krizinin kaynağının Suriye olduğu belirtiliyor.

EN BÜYÜK MAĞDUR ÇOCUKLAR

İstikrarsızlaştırılmış coğrafya nedeniyle milyonlar evinden uzaklaşırken çocuklar da büyük dram yaşıyor. Sadece geçen yıl çoğunluğu Afgan ve Suriyeli olmak üzere ailelerinden ayrı ya da refakatsiz 111 bin çocuk, 70 farklı ülkede sığınma başvurusunda bulundu.

ORTAK ÖZELLİKLERİ ABD OPERASYONLARI

İnsanlarının kurtuluşu ülke sınırlarının dışında aradığı söz konusu iki ülkenin ortak özelliği ise ABD’nin operasyon bahanesiyle yerleşmesi. Terörizmle mücadele ve barışı sağlama vaadiyle varlığını meşrulaştırmaya çalışan ABD’nin varlığı iddia edildiği gibi sükuneti sağlamayıp bu ülkelerde iç savaşı her geçen gün daha da derinleştiriyor.

18 YILDIR AFGANİSTAN’DA

ABD’nin bu ülkelerde bulunduğu sürelere bakıldığında daha iyi ortaya çıkıyor. ABD 7 Ekim 2001'de Afganistan'da El Kaide ve Taliban'a yönelik 'terörle mücadele' bahanesiyle askeri operasyon başlattı. Ancak Afganistan'da güvenlik şartları her geçen gün daha da kötüleşti. ABD’nin, Afganistan’a müdahalesi, aynı zamanda, mülteci hareketlerine neden yol açtı.

  • Mücadele değil işgal
  • DEAŞ terör örgütü ile mücadele bahanesiyle 2014 yılında Suriye’ye giren ABD, Başkan Trump’ın geçen Aralık'ta çekileceklerini açıklamasına rağmen askeri varlığını artırarak korudu. ABD, DEAŞ'la mücadele kılıfı altında Suriye'de başka bir terör örgütünü, PKK/ PYD-YPG'yi besledi, büyüttü ve eğitti. Amerika, PKK/PYD- YPG terör örgütüne milyarlarca dolar tutarında silah sağladı ve sağlamaya devam ediyor. ABD, PKK/PYD- YPG terör örgütünün Suriye'yi işgal etmesine destek verdi. Amerika'nın himayesindeki terör örgütü PKK/PYD-YPG Kürtlere, Araplara, Türkmenlere, Süryanilere, Hristiyanlara zulmediyor. ABD, dağıttığı silahlarla bölgenin daha da güvensizleşmesini sağlıyor. Söz konusu iki ülkedeki tablo bile dünyadaki mülteci krizinde ABD’nin sorumluluğunu gözler önüne seriyor.
#ABD
#Mülteci
#BM
#DEAŞ
#PYD-YPG
#Afganistan
#Suriye
5 yıl önce