|

O gemiler füze yüklü

ABD donanmasına ait en büyük uçak gemisi olan Harry Truman Akdeniz’e sevk edilmeye başlandı. ABD donanmasının, en büyük uçak gemisine 7 savaş gemisi de eşlik ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:27 - 11/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Akdeniz’e uçak gemisi Harry Truman ve beraberinde 7 fırkateyn gönderdi.
ABD Akdeniz’e uçak gemisi Harry Truman ve beraberinde 7 fırkateyn gönderdi.

Uçak gemisine eşlik eden savaş gemilerinin; güdümlü füze kruvazörü “USS Normandy”nin yanı sıra güdümlü füze destroyerleri “USS Arleigh Burke”, “USS Bulkeley”, “USS Forrest Sherman” ve “USS Farragut” olduğu açıklandı. ABD ordusundan 6 bin 500 personel ve Birinci Hava Kol Komutanlığına bağlı savaş uçakları ile yola çıkacak gemilere Alman savaş gemileri de refakat edecek.

Tomahawk’la vurmuştu

Öte yandan yüzlerce hava hedefini 450 kilometreden takip edebilen AEGIS radarlarla donatılmış hava savunma fırkateyni Donald Cook, Suriye açıklarında gerilimi tırmandırdı. Benzer özellikteki Fransız fırkateyni Aquitaine de ABD gemisine eşlik edince, Esed'e yönelik operasyonun her iki gemiden aynı anda yapılabileceği beklentisi oluştu. ABD, bundan yaklaşık bir yıl önce Suriye'de rejimin hava üslerini Doğu Akdeniz'de konuşlu gemiden fırlattığı 59 Tomahawk füzesiyle vurmuştu. Esed rejimine ait hedeflere yönelik benzer bir operasyonun yine bu tip seyir füzeleriyle yapılması bekleniyor. Geminin üzerindeki 'SPY' tipi radarlar, Malatya-Kürecik'te bin kilometre yarıçapta tarama yapabilen NATO radarıyla senkronize çalışıyor.

Suriye açıklarında ABD gemisine eşlik eden Fransız fırkateyni Aquitaine de, sahip olduğu seyir füzeleriyle dikkat çekiyor. 'Fremm' sınıfı savaş gemisinde yüklü bulunan Scalp füzeleri, bin kilometre uzaktaki herhangi bir kara hedefini vurabiliyor. Fransa'nın son dönemde ABD'den ihale alıp Suriye'nin Münbiç bölgesine asker göndererek boy göstermesi, Lazkiye açıklarında bekleyen Aquitaine fırkateynine Rusların daha da dikkat kesilmesine yol açmış durumda.

#ABD
#Savaş Gemisi
#Suriye
6 yıl önce