|

PYD köyleri haritadan sildi

PKK’nın Suriye kolu PYD ele geçirdiği yerlerde Arap ve Türkmen bölgelerini boşalttı. Köylüleri göçe zorlayan PYD, daha sonra köyleri yakarak haritadan sildi. Suriyeli Türkmen komutanlardan Ömer Dede, “Türkmenler PYD mızrağı ile IŞİD hançeri arasında kaldı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/06/2015 Salı
Güncelleme: 00:37 - 23/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Suriye'nin kuzey bölgelerinde ele geçirdiği topraklarda bir otonom yapı kurmaya çalışan PKK'nın Suriye'deki kanadı PYD, bölgelerin demografik yapısını değiştirmek için barbarlığa sarıldı. Geçtiğimiz yıllarda Haseke ve Rasulayn gibi bölgelerde nüfus yapısını değiştirmek için Arap ve Türkmen halkın köylerini boşalttıran, ekinlerine el koyan PYD güçleri, aynı yöntemi Tel Abyad'da da uygulamaya başladı. Tel Abyad'ın Rakka kentine yakın bölgelerinde çok sayıda köyün yakıldığı ve tarlalara el konulduğu haberleri geliyor. Bazı köylerde yaşayan Arap ve Türkmenler de YPG tarafından tehdit edilerek göç etmek zorunda bırakılıyor.



8 BİN MÜLTECİ ORTADA KALDI


Ayn İsa, Doğanya, Zıbakya, Algazlı, Tel Alsam gibi yerleşim birimlerinde yaşayan binlerce Türkmen evlerini terk etmek zorında kaldı. Tel Abyad ile Rakka arasında ağaçlık alanda bekleyen mültecilerin oldukça zor durumda olduğu ifade ediliyor. Suriyeli Türkmen komutanlardan Ömer Dede, Türkmenler adına evrensel bir imdat çağrısında bulunduklarını belirterek, “Tüm azınlıkları insanlık adına koruyorlar ama Türkmenleri PYD mızrağı ile IŞİD hançeri arasında ölüme bıraktılar” dedi. Dede, “Herkesi, Rakka ile El-Hınze arasında ağaçlık arazide yemeksiz ve susuz kalan Allah'ın yardımını bekleyen binlerce Türkmen mülteciye yardım elini uzatmaya çağırıyoruz” diye konuştu. Son bir kaç günde köylerini terk etmek zorunda kalan mülteci sayısının 8 ila 10 bin arasında olduğu ifade ediliyor.





30 KÖYDEN 12'Sİ TAMAMEN SİLİNDİ


Suriyeli aktivistler, bir rapor hazırlayarak PYD güçlerinin Haseke kentinde Arap asıllı Suriyelilerin evlerini alarak başkalarına verdiğini vurguladı. Raporda, Tel Hamis'te Arap köyüne saldırı düzenleyen PYD'lilerin 26 evi yaktığı, 30 köyden 12'sinin tamamen haritadan silindiği köy sakinlerinin de göçe zorlandığı vurgulanıyor.



Sınıra hendekli koruma




Mardin'in Nusaybin ilçesiyle karşısındaki Kamışlı kenti arasındaki sınır bölgesine askerler hendek kazmaya başladı. 2. Hudut Tabur Komutanlığına bağlı Kenan Dalbaşar Kışlası'nda görevli askerl er gözetiminde iş makinesi kullanılarak ilçenin doğu kesiminde yapılan kazıda, hendeğin uzunluğunun 200 metreyi aştığı görüldü. Kazma çalışmalarına önceki gün başlandığı bildirilirken, hendeğin uzunluğuyla ilgili açıklama yapılmadı. Nusaybin ile Kamışlı arasına şubat ayında, Kızıltepe ilçesi yönüne hendek kazılmıştı. 2 metre genişlik ve 3 metre derinliği olan hendek yaklaşık 1 kilometreyi bulmuştu. Bazı HDP'liler hendek kazılmasını sınırda protesto etmişti.



500 Suriyeli geri döndü




Akçakale ilçesinde yaşayan bir grup Suriyeli, ülkelerine döndü. Akçakale Sınır Kapısı önünde toplanan ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bir grup, ülkelerine geçiş için yetkililerden izin istedi. Şanlıurfa'nın Akçakale sınır kapısından Suriye'ye geçişlere izin verileceği haberleri üzerine, Tel Abyad'dan kaçan yaklaşık 500 Suriyeli sınır kapısına gitti.



GEÇİŞLERE İZİN VERİLDİ


Kapı önünde bir süre bekleyen Suriyeliler, verilen iznin ardından yanlarında getirdikleri gıda, mutfak malzemesi ve bazı eşyalarla Tel Abyad'a gitti. Tel Abyad'ın kontrolünü ele geçiren PYD, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin geçişine izin vermemişti.



Esed'ten üç kente varil bombası


IŞİD ve PYD ile petrol işbirliği yapan Esed, Halep, Şam ve Lazkiye'de muhaliflerin olduğu bölgeleri varil bombasıyla vurdu. Halep'te muhaliflerin denetimindeki Kellase ile Kasile semtlerine varil bombalarıyla düzenlediği saldırılarda 14 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Enkazda bir kız çocuğuyla çok sayıda sivilin cesedine ulaşıldı. Yaralılar bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldı. Şam yakınlarındaki Dareyya ilçesine de varil atan rejim güçleri bölgeyi iki yıldır kuşatma altında tutuyor. Lazkiye'de ise Rejim güçleri kırsalda yer alan


muhaliflerin kontrolündeki Bayırbucak Türkmen Bölgesi'ne gece saatlerinden itibaren havan, füze ve tank atışıyla saldırı başlattı. Murtlu, Kızıldağ, Göğdağ, Gebelli ve Kepir köyleri ile çevrelerinin hedef alındığı saldırılar önceki gün sabah saatlerine kadar aralıklarla sürdü. Saldırılarda yaralanan iki Suriyeli Türkiye'ye getirildi.



#pkk
#pyd
#suriye
#ışid
#Murtlu
#Kızıldağ
#Göğdağ
#Gebelli
9 yıl önce