|

Soğuk savaş!

Rusya ve İngiltere arasında eski bir Rus ajana suikast girişimi sonrası yaşanan gerilim tırmanıyor. Rusya, İngiltere’ye misilleme yaparak 23 İngiliz diplomatın sınır dışı edileceğini ve British Council’in kapatılacağını duyurdu. Rusya’ya verilecek karşılığın Ulusal Güvenlik Konseyi’nde görüşüleceğini açıklayan İngiltere ise Kuzey Buz Denizi’ndeki nükleer denizaltısını ortaya çıkararak Rusya’ya gözdağı verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2018 Pazar
Güncelleme: 01:21 - 18/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
İngiltere'nin yeni adımı nükleer denizaltısı HMS Trechant'ın, Kuzey Buz Denizi’ndeki buz tabakasını kırarak su üzerine çıkması ve Moskova'ya meydan okuması oldu.
İngiltere'nin yeni adımı nükleer denizaltısı HMS Trechant'ın, Kuzey Buz Denizi’ndeki buz tabakasını kırarak su üzerine çıkması ve Moskova'ya meydan okuması oldu.

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesinin ardından İngiltere ve Rusya arasındaki ipler gerildi. Rusya son olarak iki ülke arasında yaşanan kriz kapsamında misilleme yaparak 23 İngiliz diplomatın sınır dışı edileceğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İngiltere’nin, Rusya’ya yönelik “provokatif” suçlamaları nedeniyle 23 İngiliz diplomatın istenmeyen adam ilan edildiği ve sınır dışı edilmelerine karar verildiği belirtildi. Sınır dışı edilen diplomatların bir hafta içerisinde Rusya’yı terk etmeleri gerektiği bilgisine yer verilen açıklamada, St. Petersburg’da İngiliz Konsolosluğu'nun açılmasına yönelik verilen iznin de geri çekilmesi kararı alındığı kaydedildi. Misilleme kararları, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın İngiltere’nin Rusya Büyükelçisi Laurie Bristow’u bakanlığa çağırmasından sonra duyuruldu.

Soğuk savaş gibi

İngiliz hükümeti de 2 gün önce Skripal’in zehirlenmesine tepki olarak Rusya’ya yönelik yaptırım kararları alındığını, bu çerçevede 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklamıştı. Kararın Soğuk Savaş döneminden bu yana Rusya’ya karşı uygulanan en ağır diplomatik yaptırım olduğunu vurgulayan İngiltere Başbakanı Theresa May, “Viyana Sözleşmesi uyarınca diplomatları sınır dışı ediyoruz. İngiltere verilerine göre bu diplomatlar, açıklanmamış istihbarat üyeleri. İngiltere’yi terk etmeleri için sadece bir haftaları var” ifadelerini kullanmıştı.


British Council’a kilit

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un İngiltere’ye yapacağı ziyaretle ilgili davetin geri çekilmesi ile Rusya’da yapılacak Dünya Kupası’na İngiliz devlet erkanı ve kraliyet ailesinden katılım olmayacağı da kararlar arasında yer almıştı. Rusya Dış İstihbarat Servisi (SRV) Direktörü Sergey Narışkin, May’in diplomatın sınır dışı edilmesinin Rus istihbaratının imkanlarını kısıtlayacağı açıklaması için “çocuksu naiflik ve profesyonel yetersizliğin bir karışımı” nitelendirmesinde bulundu.


Rusya ayrıca, İngiltere’nin uluslararası eğitim ve kültürel çalışmalardan sorumlu en büyük organizasyonu British Council’in faaliyetlerini durdurdu. Rusya’nın misillemelerinin ardından İngiltere’den bu tür bir yanıtın beklendiği açıklaması geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Rusya’nın daha önceki davranışları ışığında bu tür bir yanıt zaten bekliyorduk. Ulusal Güvenlik Konseyi bir sonraki adımları görüşmek üzere önümüzdeki hafta başında toplanacak. Bugün önceliğimiz Rusya’daki kadromuzla ilgilenmek ve İngiltere’ye dönecek olanlara yardım etmektir” dendi.

  • Nükleer meydan okuma!
  • İngiltere ve Rusya arasındaki siyasi kriz sürerken Londra yönetiminden yeni bir hamle geldi. Londra yönetimi Kuzey Buz Denizi’nde duran nükleer denizaltı HMS Trechant’ı ortaya çıkarmaya karar verdi. İngiltere Başbakanı May’in açıkladığı son yaptırımların ardından dev denizaltı buzları kırarak ortaya çıktı. Bu hamle İngiliz basınında ‘soğuk savaş’, ‘buz kırıcı’ gibi başlıklarla manşetlere taşındı.

Rus muhalif için cinayet soruşturması

İki ülke arasında siyasi kriz sürerken İngiltere’de 1 hafta arayla Rusya bağlantılı bir cinayet daha işlendi. İngiliz polisi 12 Mart’ta Londra’da ölü bulunan ünlü Rus işadamı Nikolay Gluşkov’un ölümü ile ilgili cinayet soruşturması açıldığını duyurdu. İngiliz polisi, Gluşkov’un ölümü ile eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya yönelik düzenlenen suikast girişimi arasında bir bağlantı olup olmadığına yönelik kanıt bulunmadığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i kamuoyu önünde sıkça eleştiren Nikolay Gluşkov, Rus havayolu şirketi Aeroflot’un eski genel müdür yardımcısıydı. Gluşkov, 1999’da Putin ile ters düşüp İngiltere’ye kaçan ve 2013’te ölen Rus oligark Berezovski ile yakın arkadaştı. Berezovski’nin ölümü, İngiliz istihbarat birimlerince Rus ajanı Skripal’ın zehirlenmesi ile birlikte tekrar soruşturuluyor.

#RUsya
#İngiltere
#Kriz
6 yıl önce