|

'Soğuk Savaş' gibi kriz

Washington ile Moskova arasındaki diplomatik gerilim, Rusya’ya ait ABD’deki temsilcilik binalarına gizli servis elemanları tarafından çilingir zoruyla girilerek el konulması noktasına vardı. Eylemi “işgal ve düşmanlık” olarak niteleyen Rus Dışişleri, ABD’nin sonuçlarına katlanacağı tehdidinde bulundu. İki ülke arasında tırmanan gerilim, yeni Soğuk Savaş yorumlarına neden oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 4/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:48 - 4/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​'Soğuk Savaş' gibi kriz
​'Soğuk Savaş' gibi kriz

ABD Kongresi’nin Rusya’ya yönelik sert yaptırım kararı sonrası başlayan diplomatik gerilim artmaya devam ediyor. Moskova, ABD’nin San Francisco ve Washington şehirlerindeki diplomatik temsilciliklerinin boşaltılması talebini “işgal ve belirgin bir düşmanlık eylemi” olarak nitelendirdi. ABD gizli servis elemanları Rusya’nın boşalttığı binalara yerleşirken, binalara girmek için çilingir kullanıldı. Öte yandan Rus diplomatlar, Washington’ın talebi üzerine San Francisco’daki 6 katlı konsolosluk binası da dahil olmak üzere ABD’deki 3 diplomatik tesisini boşalttı. İki ülke arasında yaşanan diplomatik gerilim Soğuk Savaş dönemindeki krizlere benzetildi. ABD Senatosu’nun, Rusya’ya yaptırımlar öngören yasayı kabul etmesinin ardından Moskova, ülkesinde görev yapan ABD’li diplomatik ve teknik personel sayısının 1 Eylül’e kadar 455’e düşürülmesini talep ederek misilleme savaşını başlatmıştı.

‘İŞGAL VE DÜŞMANLIK’

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan, ABD’nin San Francisco’daki Rus konsolosluğu ile Washington ve New York’taki ticari temsilciliklerin boşaltılması talebine ilişkin yapılan açıklamada, “Olanları, diplomatik ilişkiler hakkındaki Viyana Sözleşmesi de dahil uluslararası hukukun korkunç bir ihlali ve belirgin bir düşmanlık eylemi olarak görüyoruz” denildi. Açıklamada, “İşgal edilen diplomatik binalar şu anda silahlı polisler tarafından desteklenen ABD gizli servisinin elinde” ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Facebook hesabından ise boşaltılan San Francisco konsolosluğu binasının FBI ajanlarının denetlediğini gösteren bir video paylaştı.

  • Çilingirle girdiler
  • Sputnik’in aktardığına göre ABD Dışişleri, Washington’daki Rus ticari temsilciliği binasından içeri girmek için bir çilingirlik şirketiyle anlaşma yaptı. Liberty Luck & Security isimli şirketin bir çalışanı yerel saatle 03.00’te binanın arka kapısından içeri girdi.

BİNALAR BOŞATILDI

Öte yandan Rusya, ABD’nin San Francisco kentindeki konsolosluğu ile Washington ve New York’taki ticari temcilciliklerini kapattığını duyurdu. Rusya’nın San Francisco Konsolosu Sergey Petrov, Sputnik’e demecinde, ‘konsolosluğun Washington’ın hukuksuz kararı nedeniyle faaliyet göstermeyi durdurduğunu’ açıkladı. Petrov, diplomatik personel ve ailelerininse 1 Ekim’e kadar konsolosluk binasında yaşamaya devam edeceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada da, Rusya’nın San Francisco’daki konsolosluk binası ile Washington ve New York’taki iki ticari temsilciğini boşalttığı doğrulandı.

#Moskova
#​Washington
#Rusya
#ABD
7 yıl önce