|

Soğuk Savaş hortlayacak

ABD, Soğuk Savaş’tan beri nükleer silahların denetiminin temelini oluşturan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekildiğini açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:00 - 2/02/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, çekilme kararının bugünden (Cumartesi) itibaren işlerlik kazanacağını belirtti. Açıklamada “Rusya, elinde bulundurduğu füzeleri, rampaları ve ilişkili ekipmanları imha edip anlaşmaya geri dönmezse, süreç 6 ay içinde tamamlanacak” ifadeleri kullanıldı. ABD Başkanı Donald Trump da, “Eğer Rusya anlaşmayı ihlal eden, envanterinde bulunan, füzelerini imha ederse, ABD kararını geri çeker” dedi.


PUTİN GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ TOPLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin INF’den çıkma durumuna ilişkin Güvenlik Konseyi’ni topladı. Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Putin, konsey toplantısında ‘ABD’nin INF’den çıkması, Venezüella’daki son durumu ve güncel iç politika konularını görüştü. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın anlaşmayı ihlal etmediğini vurgulayarak, “Tek bir delil, tek bir uydu görüntüsü, tek bir sızıntı, tek bir tanıklık yok” dedi.

  • Silahlanma yarışı tehlikesi
  • ABD yönetiminin INF'den çekilme kararı sonucunda küresel düzeyde silahlanma yarışının yeniden başlamasından korkuluyor. Anlaşmaya göre menzili 500 ila 5500 kilometre arasında nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip füzelerin üretilmesi yasaklanıyordu. ABD ve müttefikleri Rusya'nın envanterindeki 9M729 kodlu füzenin anlaşmayı ihlal ettiğini ve imha edilmesi gerektiğini savunuyor. ABD yönetimi hafta içinde yeniden taktik nükleer füze üretimine başladığını ilan etmişti. Bu açıklama Washington'un INF'den çekileceğine ilişkin öncü mesaj olarak değerlendirilmişti.
#Rusya
#Beyaz Saray
#ABD
#Donald Trump
#Vladimir Putin
#INF
5 yıl önce