Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan'dan Türkiye mesajı: Önce Allah'a sonra Erdoğan'a güveniyoruz

21:34, 25/01/2026, Pazar
AA
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan'dan Türkiye mesajı: Önce Allah'a sonra Erdoğan'a güveniyoruz
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türkiye'ye desteklerinden ötürü teşekkür etti.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, ülkede HDK ile süren çatışmalara ilişkin Türkiye’ye duydukları güveni vurguladı. Türkiye’nin arabuluculuk rolünü desteklediklerini belirten Burhan, bazı kesimlerin bu teklifi kabul etmediğini söyledi. BAE’nin HDK’ye destek verdiğini savunan Burhan, çözüm sürecinde Türkiye ve Katar’ın yer almasını istediklerini ifade ederek, “Önce Allah’a sonra Erdoğan’a güveniyoruz” dedi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da çatıştıkları Hızlı Destek Kuvvetlerini (HDK) bitirmeye kararlı olduklarını, Türkiye'nin arabulucu olmasını önerdiklerini ama bazı kesimlerin kabul etmediğini belirterek, "Önce Allah'a sonra Erdoğan'a güveniyoruz." dedi.

"Bu savaştan zarar görmeyen Sudanlı yok"

Burhan, Sudan'ın Port Sudan kentindeki konutunda Türk medya organlarında çalışan gazetecilere konuştu.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı, HDK'nin saldırıları sonucu çıkan çatışmalar nedeniyle ölü ve yaralıların yanı sıra ülkedeki maddi hasarın da çok büyük olduğunu söyledi.

Bu savaştan zarar görmeyen Sudanlı olmadığını belirten Burhan, Sudan halkının HDK'ye karşı birlik içinde olduğunu dile getirdi.

"Kalıcı çözüm HDK'nin bitirilmesidir"

Sudan'daki durumun geleceğine ilişkin Burhan, "HDK'nin sonu gelmeden barış gelmeyecek ve HDK'nin içinde olduğu her türlü çözüm önerisi krizi ertelemekten başka bir şey değildir. Kalıcı çözüm HDK'nin bitirilmesidir, bu hepsinin ölmesi gerektiği anlamına gelmiyor, silah bırakmak ve teslim olmak da olabilir." ifadelerini kullandı.

Burhan, HDK'nin dahil olduğu sözde çözümler üzerinde bazı çağrılar aldıklarına işaret ederek, "Bu çağrıların arkasında farklı niyetler var. Faşir kuşatmasında hiç ateşkes teklifi olmadı. Faşir düşünce ateşkes önerileri arttı çünkü HDK'nin daha fazla alanı kontrol altına almasını istiyorlar." diye konuştu.

Bazı ülkelerin ateşkes çağrılarını HDK'nin yararına olacak şekilde yaptığının altını çizen Burhan, 3 ay önce de ateşkes çağrısıyla ilgili benzer bir durumun yaşandığını kaydetti.

"Önce Allah'a sonra Erdoğan'a güveniyoruz"

Burhan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) HDK'yi desteklediğini aktararak, "BAE'nin hiçbir çözümde yer almasını istemiyoruz çünkü HDK'nın baş destekçisi." dedi.

Türkiye'ye olan güvenine ilişkin "Önce Allah'a sonra Erdoğan'a güveniyoruz." ifadesini kullanan Sudanlı lider, "BAE yerine Türkiye veya Katar'ın dahil olmasını istedik ama (HDK tarafından) kabul görmedi. Suudi Arabistan ve Mısır gibi bölgedeki komşularımız da olabilir ancak BAE bizim komşumuz değil." değerlendirmesinde bulundu.

Burhan, "Kalıcı çözüm askeri yolla gelmez ancak askeri operasyonlar bittikten sonra siyasi sürece bakabiliriz. Burada çatışan 2 taraf denk değildir. HDK, Sudan ordusuna eşit değildir. Tüm dünya bunu söylüyor." açıklamasında bulundu.

"Sudan halkı ve ordusu olarak HDK'yi bitirmek için kararlıyız"

Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına rağmen HDK'nin saldırılarda bulunup Sudan'a özellikle de Darfur'a silah getirdiğini aktaran Burhan, bu durum karşısında hiçbir şey yapılmadığının altını çizdi.

Burhan, "Sudan halkı ve ordusu olarak HDK'yi bitirmek için kararlıyız. Her türlü barışçıl çözüme açığız ve HDK'yi bitirmek istiyoruz." dedi.

"Türkiye'nin bu konuda bize destek vereceğinden eminiz"

Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelere desteklerinden dolayı teşekkür eden Burhan, "Bu savaş birçok acıya neden oldu ancak ordumuz yeniden yapılandı. Türkiye'nin bu konuda bize destek vereceğinden eminiz. Türkiye büyük bir ülke." ifadelerini kullandı.

Burhan, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerinin yalnızca askeri değil birçok alanda gelişmesini ve derinleştirilmesini temenni ettiğini dile getirdi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı, "Türk halkı ve hükümetine sizin üzerinizden teşekkür ediyorum. Türk halkının Sudan'ı nasıl desteklediğini gördük." şeklinde sözlerine son verdi.


BAE’ye Sudan protestosu
Gündem
BAE’ye Sudan protestosu
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan'dan Erdoğan'a teşekkür
Dünya
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan'dan Erdoğan'a teşekkür
Cumhurbaşkanı Erdoğan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile görüştü
Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile görüştü

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026