|

Vahşi

ABD’nin Tel-Aviv’deki Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasını protesto eden Filistinlilerin katledilmesi ABD ve Avrupa basınında geniş yer buldu. Dış basın Kudüs'te Ivanka Trump'ın da katıldığı açılışta eğlencenin yaşandığı dakikalarda Filistinlilerin kurşunlara hedef olmasına tepki gösterdi. ABD'nin Daily News gazetesi, Donald Trump'ın kızı Ivanka'yı "Babasının küçük cadısı" ifadeleriyle aşağıladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:21 - 16/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Dış basından tepki: Gazze'de onlarca kişi ölürken o sadece güldü
Dış basından tepki: Gazze'de onlarca kişi ölürken o sadece güldü

ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan 62 Filistinliyi şehit edip 3 binden fazla Filistinliyi yaralaması ABD ve Avrupa medyasında geniş yer aldı. ABD'ye yayın yapan Daily News gazetesi, Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump'ın Kudüs'teki büyükelçiliğin açılışı sırasında sürekli güldüğünü yazarak, "Gazze'de onlarca kişi ölürken o sadece güldü. Babasının küçük cadısı" ifadelerini kullandı. New York Times gazetesi haberi "Trump'ın Kudüs başarısızlığı" manşetiyle paylaştı. The Washington Post, "Barış rehin verildi, ABD Kudüs'te büyükelçilik açtı. Onlarca insan öldü" ifadelerini kullandı. Gazete, Kudüs'te Ivanka Trump'ın da katıldığı açılışta eğlencenin yaşandığı dakikalarda sadece 100 kilometre uzaklıkta Filistinlilerin kurşunların hedefi olduğunu belirtti.


KANLI YAŞ GÜNÜ

Fransız Liberation gazetesi bugün "Kudüs-Gazze, bir büyükelçilik ve bir katliam" manşetiyle çıktı. Haberde, İsrail tarafından kutlanan "büyük günün" ölümcül bir gün olduğunun altı çizildi. Le Figaro gazetesi ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının Gazze'deki olaylara neden olduğunu kaydetti. ''İsrail’in yaş gününde kan gölü'' manşetini atan Hollanda'nın De Volkskrant gazetesi, şiddetin dünya genelinde kınandığını yazdı. Ülkenin Algemeen Dagblad gazetesinin “Kudüs’e dokunan, İsrail-Filistin sorununun kalbine dokunuyor” başlıklı haberinde, Kudüs’te şampanyalar patlatılırken, İsrail sınırında Filistinli protestocuların açılan ateşler sonucu öldükleri belirtildi.

ATEŞ VE KUNDAKÇISI

İngiliz Guardian'ın başyazısında, ''Gazze ateşlemeleri hakkında Guardian görüşü: Silahsız sivilleri öldürmeye son verin'' ifadesi kullanıldı. İngiliz Daily Mail de "Kan gölü" manşetini atarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni elçilik tercihinin insanların canına mal olduğunu aktardı. Alman Tageszeitung gazetesi ''Ateş ve kundakçısı'' başlığını manşetine taşıyıp kullandığı iki fotoğrafta Gazze'deki protestolara ve ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği'nin açılışına yer verdi. Frankfurter Rundschau ise, ''Kanlı Büyükelçililik'' başlığını kullanarak, İsrail'in 70. kuruluş yıl dönümünde bölgede yine huzurun olmadığını ifade etti.


İsrail gazetesi de isyan etti

İsrail’in Haaretz gazetesi dün ‘Katliamı durdurun!’ başlığıyla yayımladığı başyazıda, Tel Aviv yönetimi ve İsrail ordu birlikleri sert sözlerle eleştirildi. Haaretz, İsrail’in başta Gazzeliler olmak üzere Filistinlilere kötü davrandığını belirtti. İsrail güçlerinin 30 Mart’tan bu yana süren barışçıl gösterilerde düne kadar onlarca kişiyi öldürdüğünün altı çizilerek, protestocuların gördükleri şiddete rağmen füze atmadığı hatırlatıldı. İsrail tarafından kimsenin ölmemesine rağmen, güvenlik güçlerinin gerçek mermiyle silahsız göstericileri öldürdüğü ifade edildi.

  • Trump damgalı katliam
  • * İspanya: El Pais gazetesi, İsrail yönetiminin göstericilere müdahalesini ilk sayfadan "İsrail, ABD karşıtı Filistin protestosunda katliam yaptı" başlıklı haberiyle okuyucularına duyurdu. ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasının protesto edildiği ve binlerce kişinin katıldığı gösterinin toplu katliam ile sona erdiğini yazan gazete, “İsrail ordusunun açtığı ateş neticesinde 50’den fazla kişi öldü binden fazla kişi yaralandı. Bu, 2014’ten sonra en kanlı gün oldu” ifadesini kullandı. Gösteriye 40 bin kişinin katıldığını yazan gazete, "Akdeniz kıyı şeridi, dükkanlar ile resmi ve eğitim kurumlarının kapatıldığı genel grevin ortasında kana bulandı. Otoparklara kurulan çadırlarda hizmet veren hastaneler, 2 bin yaralıya müdahale etmekte zorlandı" ifadesine yer verildi.
  • * Yunanistan: "Katliam" manşetini kullanan Ta Nea gazetesinin haberinde, aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu onlarca masum insanın İsrail tarafından açılan ateşle yaşamını yitirdiği kaydedildi. Efimerida Ton Sindakton ise "Trump damgalı katliam" başlığını kullanarak, ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğinin açılışının "kanlı" geçtiğine yer verdi.
  • * Macaristan: ''Kudüs'teki ABD Büyükelçiliğinin açılışına kan gölü eşlik etti'' başlığını atan Magyar İdök gazetesi, Türkiye'nin Tel Aviv ve Washington büyükelçilerini istişare amacıyla Ankara'ya çağırmasını öne çıkardı.

Arap liderlere sert tepki

İşgalci İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama Arap dünyasının sessiz kalmasına Filistin’den sert tepki geldi. Arap ülkelerinin Filistin’de yaşananlara duyarsızlığına tepki gösteren Filistin’in Beyrut Büyükelçisi Eşref Debbur, ”Arap dostlarımız bizleri yarı yolda bıraktı ve Gazze başta olmak üzere Filistin’de yaşanan son olaylar karşısında sessizliklerini korudular. Arap kardeşlerimize göre, şu anda yaşananlar bir Arap ülkesinde değil de başka bir gezegende oluyor” dedi. Filistin’in Hartum Büyükelçisi Samir Abdülcebbar da “Onlar saflarını seçti ve Filistin halkına karşı saldırganlığın yanında yer aldılar. Araplar ise sessizlikleriyle İsrail’in komplosuna ortak oluyorlar” diye konuştu. İsrail’in kanlı müdahalesi Arap medyasında da geniş yer buldu. Sistematik katliamının, İsrail ve ABD’nin çifte suçu olduğu ifade edilen Katar’ın “Er-Raye” gazetesinde yaşananlara Araplar, Müslümanlar ve uluslararası düzeyde sessiz kalınmaması gerektiği kaydedildi.

WASHINGTON'U RAZI ETMEK

Londra merkezli “El-Kuds el-Arabi”deki haberde ise “Arap yönetimlerinin çoğunda yaşanan kötü durum, astronomik silah anlaşmalarıyla Washington’ı razı etmek için koşuşturulması, yüzyılın anlaşmasının uygulamaya geçirilmesi için yoğun baskı uygulanması, Kudüs’ün müzakere masasından kaldırılması ve İsrail açılımının aleni bir seviyeye taşınması kınanarak, bunların ABD Başkanı Donald Trump’a daha iyi bir atmosfer sağladığı savunuldu.

#İsrail
#Filistin
#ABD
#İvanka Trump
6 yıl önce