|

Yıldız Savaşları geri döndü

ABD'nin "Füze Savunma Durum İnceleme Raporu"nda ilginç bir ayrıntı da dikkat çekti. Raporda ABD'nin, "2019 mali yılından 2028 mali yılına kadar her yıl İsrail'in füze savunması için 500 milyon dolarlık vaadin de içinde bulunduğu yeni bir ABD-İsrail Mutabakatı ile desteklenen İsrail ile füze savunma ortaklığını güçlü bir şekilde devam ettirecektir" ifadeleri kullanıldı. ABD'nin İsrail'in balistik füze programına uzun zamandır verdiği desteğin içinde 'David Sling' ve 'Arrow-3' füze savunma sistemlerinin ortak geliştirilmesi ve üretimi de yer aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 19/01/2019 Saturday
Güncelleme: 01:57 - 19/01/2019 Saturday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
ABD Başkanı Donald Trump, eski ABD Başkanı Ronald Reagan’a ait “Yıldız Savaşları Projesi” olarak bilinen Stratejik Savunma Girişimi’ni raftan indirme kararı aldı. Trump, önceki gün ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) Füze Savunma Durum İncelemesi Raporu’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump’a Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton eşlik ederken, Pentagon’daki toplantıya çok sayıda üst düzey savunma yetkilisi ve komutan da katıldı. Trump burada yaptığı açıklamada, füze savunma stratejisi üzerinden dünyaya mesajlar verdi. ABD’nin rakiplerine karşı teknolojik anlamda her zaman önde olması gerektiğini vurgulayan Trump, “ABD, seyir füzelerinden hipersonik füzelere kadar tüm füze tiplerine karşı koruma sağlamak üzere pozisyonunu değiştiriyor” sözleriyle yeni “Yıldız Savaşları Projesi”ni ilan etti. ABD Başkanı konuşmasında, “Düşman güçlerden veya başka güçlerden hata ile bize yönelebilecek her füzeyi indireceğiz. Füzenin tipi veya saldırının coğrafi kaynağı ne olursa olsun buna müsaade etmeyeceğiz” vurgusu yaptı.

HEDEF ÇİN VE RUSYA

Trump, uzayı bir savaş alanı olarak gördüklerini, bu nedenle Uzay Kuvvetleri Komutanlığını kurduklarını aktararak, “Yeni bütçemde uzaya konuşlu bir füze savunma kademesine yatırım yapacağız. Bu yeni bir teknoloji. Sistem izleme yapacak ve düşman güçlerden veya başka güçlerden hata ile bize yönelebilecek her füzeyi indireceğiz. Füzenin tipi veya saldırının coğrafi kaynağı ne olursa olsun buna müsaade etmeyeceğiz” açıklamasını yaptı. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ise projede hedefin Rusya ve Çin olduğunu dile getirdi. Shanahan, “Sizin ne yaptığınızı görüyoruz ve ona göre adım atıyoruz” dedi. ABD yönetimi Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması’ndan (INF) ayrılma sürecini 2 Şubat’ta başlatacağını açıklamıştı.

  • İsrail’le ortak füze üretimi
  • ABD'nin "Füze Savunma Durum İnceleme Raporu"nda ilginç bir ayrıntı da dikkat çekti. Raporda ABD'nin, "2019 mali yılından 2028 mali yılına kadar her yıl İsrail'in füze savunması için 500 milyon dolarlık vaadin de içinde bulunduğu yeni bir ABD-İsrail Mutabakatı ile desteklenen İsrail ile füze savunma ortaklığını güçlü bir şekilde devam ettirecektir" ifadeleri kullanıldı. ABD'nin İsrail'in balistik füze programına uzun zamandır verdiği desteğin içinde 'David Sling' ve 'Arrow-3' füze savunma sistemlerinin ortak geliştirilmesi ve üretimi de yer aldı.
#Donald Trumo
#ABD
#Rusya
#İsrail
#Füze
#Çin
5 years ago