|

ABD'den TANAP'a destek

Yatırım bedeli 8 milyar dolar olan TANAP küresel güçlerin de dikkatini çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/06/2018 Wednesday
Güncelleme: 00:53 - 13/06/2018 Wednesday
Yeni Şafak
 TANAP'ın bölge enerji piyasalarında rolü büyük olacak
TANAP'ın bölge enerji piyasalarında rolü büyük olacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sandra Oudkirk, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) Avrupa ve Türkiye'nin enerji arz güvenliğine katkı sağlayacağını belirterek, "ABD olarak doğrudan bir yatırımımız ve ticari bir menfaatimiz olmamasına rağmen kaynak çeşitliliği ve arz emniyetine katkı sağladığı için bu projeyi destekliyoruz” dedi. Oudkirk, Ankara'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ilk fazı devreye giren TANAP'ın bölgeye sağlayacağı katkıları değerlendirdi. Projenin Güney Gaz Koridoru'nun büyük bir parçası olduğunun altını çizen Oudkirk, TANAP'ın bölge enerji piyasalarında rolünün önemli olduğuna dikkat çekti.

ENERJİNİN İPEK YOLU

Oudkirk, "Bu proje, Azeri gazını alacak ülkeler için çeşitlilik anlamına geliyor. Arz edilen ülke için enerji güvenliğine güçlü bir katkı” diye konuştu. Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak ve “Enerjinin İpek Yolu” olarak adlandırılan TANAP’ın toplam uzunluğu bin 850 kilometre olacak.

  • Kapasite iki katına çıkabilir
  • Diğer enerji projelerinin TANAP'a eklemlenmesini de değerlendiren Oudkirk, bu projenin altyapısının geliştirilip genişletilmeye açık olduğunu belirtip, toplam kapasitesi 16 milyar metreküpün iki katına çıkabileceğini söyledi.
  • Oudkirk, enerji kaynaklarının ticari avantaj sağlamak açısından yeni ortaklıklar doğurabileceğine işaret ederek, “TANAP küresel olarak iyi bir gelişme. Azerbaycan doğalgazını piyasaya ulaştırması için de iyi” açıklamasını yaptı.
#TANAP
#ABD
6 years ago