|

ABD'ye vergi davası

ABD’nin çelik ve alüminyum konusunda Türkiye’ye uyguladığı hukuksuz ek vergilere ilişkin dava süreci resmen başlatıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/08/2018 Salı
Güncelleme: 00:29 - 21/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Türkiye, ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etti
Türkiye, ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etti

Türkiye, satın aldığı çelik ve alüminyumda gümrük vergilerini iki katına çıkaran ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etti. ABD Başkanı Donald Trump, 10 Ağustos’ta Rahip Brunson gerilimi nedeniyle, alüminyumda gümrük vergisini yüzde 20’ye, çelikte ise yüzde 50’ye çıkarmıştı. Ankara bu karara ilk tepkisini, ABD menşeli 22 ürüne ek vergi getirerek verdi. İkinci adım ise dün atıldı. Ticaret Bakanlığı, ABD’nin Türk demir-çelik ve alüminyumuna uyguladığı ilave gümrük vergileri için Dünya Ticaret Örgütü’nde DTÖ dava süreci başlatıldığını açıkladı.

İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Kararın DTÖ kurallarına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye’nin 15 Ağustos’ta, mütekabiliyet çerçevesinde ABD menşeli 22 ürünün ithalatında uygulanan ek vergi oranlarının iki kat artırıldığı belirtildi. Söz konusu 22 üründe uygulanan ek vergi tutarının toplam 533 milyon dolar olduğu ifade edildi.

Açıklamada, DTÖ platformunda Türk ihracatçıların haklarının korunması için gerekli tüm adımların atıldığı belirtilerek, şöyle denildi: “Söz konusu ek vergilerle ilgili olarak ülkemiz, ABD’yi DTÖ’de danışmalara davet etmiştir. Böylelikle ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı ilave gümrük vergileri için dava süreci başlatılmıştır. Ülkemizle birlikte DTÖ’de ABD’ye karşı dava süreci başlatan ülkeler Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İsviçre, Norveç, Kanada, Rusya, Meksika ve Avrupa Birliği’dir. Önümüzdeki dönemde bu ülkelerle de işbirliği yapılarak ülkemiz ihracatçılarının haklarının korunmasına yönelik çalışmalara devam edilecektir.” DTÖ de Türkiye’nin, ABD’nin çelik ve alüminyum konusunda aldığı ilave vergi kararına karşı şikayetini internet sitesinden duyurdu.

Süreç 12 ayı bulabilir

DTÖ Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması işleyiş kuralları kapsamında, Türkiye’nin danışma talebine yanıt vermesi için ABD’ye 10 gün süre veriliyor. Bu süre içerisinde ABD yanıt vermezse ve ek vergilere ilişkin Türkiye ile 60 gün içinde bir uzlaşmaya varmazsa konu, DTÖ’de dava sürecinin bir ileri aşaması olan Panel’e taşınacak.Panel üyelerinin kim olacağı konusunda Türkiye ve ABD’nin anlaşması gerekiyor. İki taraf bir anlaşmaya varamazsa Panel üyelerini DTÖ Genel Direktörü atayacak. Panel üyeleri, Türkiye ve ABD’nin savlarını DTÖ mevzuatına göre değerlendirerek Türkiye’nin şikayetinde haklı olup olmadığını karara bağlayacak. Bunun en az 12-14 ay alacağı tahmin ediliyor.

8. ülke olduk

Türkiye’nin de dava açmasıyla ABD’nin ek vergi önlemlerine karşı bu ülkeye karşı dava açan üye sayısı sekiz oldu. Daha önce de Avrupa Birliği (AB), Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Rusya, İsviçre, Kanada, Norveç ve Meksika dava açmıştı.

#ABD
#Türkiye
#Hindistan
#Rusya
#İsviçre
#Kanada
#Norveç
6 yıl önce