|

Gençleri ve kadınları işe çekecek plan

Vasıflı işsizliğinin önüne geçilmesi için yeni adımlar atılacak. Geçtiğimiz 13 yılda 650 bin kişiye iş kapısı olan ilave istihdam teşvikinin süresi 3 yıl uzatılıyor. Proje kapsamında her yıl 50 bin vasıflı işçinin daha istihdama dahil edilmesi hedefleniyor.

Uğur Duyan
04:00 - 17/01/2024 بدھ
Güncelleme: 02:27 - 17/01/2024 بدھ
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

AK Parti'nin önceki gün Meclis'e sunduğu 'istihdam teşvik paketi' ile 3 yıl içinde özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan 150 bin işsize istihdam kapısı açılacak. Teklifle, ilave istihdama artış sağlanacak. Bu kapsamda, özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamı desteklenecek.

3 YILDA 150 BİN İLAVE İSTİHDAM

Düzenleme kapsamında, her yıl 50 bin yeni istihdamın sağlanması öngörüldü. Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımını ve istihdamını artırmak, yeni istihdam yaratılmasını teşvik etmek, mesleki ve teknik eğitimi özendirmek, kalite ve etkinliğini artırmak için 2011 yılında yürürlüğe giren düzenlemede süre uzatımına gidilecek.

TEŞVİKTEN KİMLER YARARLANABİLİYOR

Bu amaçla da 2011 yılından bu yana uygulanan ve yüzde 55'i kadın olmak üzere yıllık ortalama 650 bin kişinin yararlandığı teşvik uygulaması, 2026 sonuna kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Teşvikten, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkek çalışanlar ile 18 yaşından büyük kadınlar yararlanabilecek. Teşvik süresi; sigortalının İŞKUR kaydı, yaşı ve cinsiyeti ile eğitim belgesine sahip olup olmadığına göre değişiklik gösteriyor. Ancak yasal düzenlemeye tabi idari düzenlemeye göre, en az 6 en çok 54 ay süreyle teşvikten yararlanılabiliyor.

İşverene %5’lik prim teşviki

Teşvik, işverene de destek sağlıyor. İşverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemek zorunda olduğu yüzde 20,5’lik prim tutarının yüzde 5’lik Hazine desteği düşülüyor. Geriye kalan yüzde 15,5’lik prim tutarı işveren tarafından ödeniyor.



#istihdam
#işsizlik
#kalkınma
#ekonomi
6 ماہ واپس