|

İhracatçıya destek kalkanı genişliyor

Türk Eximbank salgının ihracatçılara etkilerinin azaltılması amacıyla Kredi Garanti Fonu KGF teminatıyla ‘Türk Lirası Reeskont Kredi Programı’ hazırladı. Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, “Program kapsamında, KOBİ’ler için 25 milyon liraya, KOBİ dışı firmalar için 50 milyon liraya kadar, yüzde 9,75 maliyetle, 1 yıl vadeli kredi kullandıracağız” dedi. KOSGEB ise destek kapsamını genişletiyor.

Haber Merkezi
02:00 - 20/04/2020 Pazartesi
Güncelleme: 20:11 - 19/04/2020 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Küresel ticaretteki tüm aksaklıklara ve engellere rağmen Türkiye'nin uyguladığı "temassız ticaret" sayesinde ihracat ve ithalatına devam eden tacirler için büyük bir finansal destek de Eximbank'tan geldi. Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Türk Eximbank) Genel Müdürü Ali Güney, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ihracatçılara etkilerinin azaltılması amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynaklı Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatıyla "Türk Lirası Reeskont Kredi Programı" hazırladıklarını belirterek, "Program kapsamında, KOBİ'ler için 25 milyon liraya, KOBİ dışı firmalar için 50 milyon liraya kadar, yüzde 9,75 maliyetle, 1 yıl vadeli kredi kullandıracağız" dedi.

900 MİLYON DOLARLIK
KREDİNİN VADESİ ÖTELENDİ

Güney, ihracatçılara TCMB kaynaklı kredilerde 3 aya kadar, Bankanın kaynaklarından kullandırılmış olan kredilerde 6 aya kadar uzatım imkanı sağlandığını hatırlatarak, 16 Nisan 2020 itibarıyla kurum tarafından 1098 kredi için vade uzatım talebi alındığını bildirdi.

Bu taleplerin tamamının karşılanarak yaklaşık olarak 900 milyon dolar tutarında kredinin vadesini ötelediklerini vurgulayan Güney, en çok vade uzatımı başvurusunda bulunan sektörlerin ise sırasıyla tekstil, turizm, hazır giyim, konfeksiyon, toptan ticaret, metal, inşaat ve hizmet sektörleri olduğuna dikkati çekti.

Projelere 4 ay ek süre

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt İSE, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde üretim yapacak sektörlere destek sağlayacaklarını belirterek, "Bu dönemde ihtiyaç duyulan maske, koruyucu gözlük, elbise, dezenfektan ve temizlik ürünlerin yerli üretimine 6 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz " dedi. Devletin bu konuda son derece hassas hareket ettiğini belirten Uzkurt, her gün yeni politikaları devreye aldığını vurguladı. Uzkurt, bu süreçte devam eden projelere 4 ay süre verdiklerini anlatarak, KOBİ'lerin taleplerine cevap vermeye çalıştıklarını ve onların yanında olacaklarını bildirdi.

TÜBİTAK’TAN YENİ DESTEK

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) küresel salgın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarının dışında, küresel salgının etkilerini sosyal, beşeri bilimler yönünden incelenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için araştırma yapanlara destek sağlayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, “Kovid-19 ve Toplum; Salgının Sosyal ve Beşeri Etkileri, Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” başlığıyla başlatılan projelerin destek üst limiti 200 bin lira olarak açıklandı. Araştırma sonunda, mevcut durum ve eğilim kanıt temelli bilimsel verilerle ortaya konulacak. Kısa, orta, uzun vadeli projeksiyon, öngörü ve analiz çalışmaları yapılacak. Analiz ve öngörüler doğrultusunda karar alıcılara ve uygulayıcılara katkı sağlayacak çözüm önerileri oluşturulacak.


#Koronavirüs
#Ekonomi
#Eximbank
4 yıl önce
default-profile-img