|

Dünya Matrix’e dönüşüyor

Yıllar önce sinema tarihine adını yazdıran Matrix filmi gerçek oldu. Palmer Freeman Luckey, henüz 19 yaşındayken evinin garajında yaptığı çalışmalarla Oculus Rift adındaki sanal dünya gözlüklerini piyasaya sunmayı başardı. Derin Ekonomi Dergisi’nden Halil Aktaş, dijital dünyanın kilometre taşı haline gelebilecek buluşu yazdı.

Yeni Şafak
12:04 - 15/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:20 - 15/02/2016 Pazartesi
Z Raporu

Matrix filminde insanlar tüm vücutlarındaki sinir sistemine açılan fiş delikleriyle bu sanal dünyaya bağlanan insanlar, sanal bir dünyada, gerçekmiş gibi yaşamaktadırlar. Bu senaryo biraz despotik olsa da bu teknoloji artık her evde yer alacak. İnsan vücudunu kablolara bağlamasa da Oculus şirketinin Rift adını verdiği sanal dünya gözlükler takılınca, istediğimiz dünya sanki gerçek dünyada hareket ediyormuşuz gibi algılanabilecek.



Tıpkı Apple örneğinde olduğu gibi evinin garajında geliştirdiği 6 ekranlı bilgisayar sistemiyle bilim kurgu gibi görülen sanal gerçekliği hayata geçirmeyi başaran Luckey, küresel görüntü özelliği sunan gözlüğü İphone fiyatına satmaya hazırlanıyor.





Dönüm noktası Carmarck, destek Zuckerberg


Kasım 2010'da, sadece normal bir ekran gibi 2 boyutlu ilk prototipi üretip ardından Eylül 2011'de 3 boyutlu yeni versiyonu geliştiren Luckey, 2012 başında beşinci versiyonda görüş açısını 270 dereceye kadar çıkarmıştı.



Ünlü Doom ve Wolfenstein gibi FPS oyunlarını geliştiren efsane isimlerden John Carmarck'ın teklifi Luckey için dönüm noktası oldu ve Oculus adını verdiği şirketini kurdu.



Asıl büyük gelişme ise Mart 2014'te Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in Oculus Rift'i 2 milyar dolara aldığını açıklaması oldu.





Neden Oculus Rift?


Önceki video gözlüklerinin migrene kadar varan rahatsızlıklara yol açması, kafada taşınamayacak biçimde ağır olması ve bir o kadar da pahalı olması gibi sorunlar Palmer Freeman Luckey'i, Oculus Rift'i geliştirmeye itti.



Önümüzdeki Mart ayında 599 dolara piyasaya çıkacak olan Rift gözlükler için hedef, 10 yıl içinde 100 milyona ulaşmak.





#Derin Ekonomi Dergisi
#Oculus Rift
#video
#Palmer Freeman Luckey
#Matrix
#Sanal dünya
8 yıl önce