|

Milyonlarca kiracı en az yüzde 6 indirim alacak

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın dün açıkladığı 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı'nda milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir detay yer aldı. YEP'e konulan bir madde ile bundan sonra kira artış oranları ÜFE yerine TÜFE üzerinden yapılacak. Bu da bin TL'lik bir kirada son ÜFE-TÜFE baz alındığında kiracının 1 yılda en az 720 TL'sinin cebinde kalacağı anlamına geliyor.

Kenan Biter
11:25 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 17:32 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kira artış oranları artık ÜFE yerine TÜFE üzerinden yapılacak.
Kira artış oranları artık ÜFE yerine TÜFE üzerinden yapılacak.

Herkesin merakla beklediği eski adı ile Orta Vadeli Program yeni adı ile ise Yeni Ekonomi Programı (YEP) olarak adlandırılan ekonominin 3 yıllık yol haritası dün Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı.

Yeni programda enflasyon, işsizlik, büyüme ve cari açığa yönelik hedefler 3 yıllık olarak yer alırken,
tasarruf ve gelir tarafında ise 76 milyarlık beklenti öngörüldü.
Söz konusu tasarruf ve gelir artırımının takibini yapmak için Maliyet ve Dönüşüm Ofisi'nin dün itibariyle çalışmaya başladığı da vurgulandı.
  • Yeni programda toplumun herkesimini ilgilendiren çok sayıda kritik madde yer aldı. Bu maddelerden öne çıkanlarından biri ise milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren zam oranlarına yönelik oldu.

Kira zamları ÜFE yeri TÜFE üzerinden yapılacak

Alınan kararla artık kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecek.

Bu da milyonlarca kiracının zam aylarında daha düşük bir oran üzerinden kira artışı ile karşılaşacağı anlamına geliyor.

YEP'te yer alan kira düzenlemesini yenisafak.com'a değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE), Tüketici Fiyat Endeksi'nden (TÜFE) daha yüksek geldiği için yeni artış oranlarının TÜFE üzerinden yapılmasının kiracılar açısından avantaj sağlayacağına vurgu yaptı.

En az yüzde 6 indirim var

Ağustos ayında ÜFE'nin
on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,78 artış gösterdiğine dikkat çeken Aşa, TÜFE'de ise bu rakamın yüzde 12,61 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Eylül ayında kontratlarını yenileyecek kiracıların, söz konusu rakamların (ÜFE-TÜFE) benzer şekilde gelmesi halinde yüzde 6 daha az oranda zamlı kira ödeyeceğine de dikkat çeken Aşa, kiracılara kontratlarını yenilerken söz konusu oranları takip ederek ona göre yapılacak artışları kabul etmeleri yönünde de uyarıda bulundu.


Bin TL kirada yıllık 720 TL cepte kalacak

Ağustos ayı TÜFE ve ÜFE rakamları baz alındığında örneğin bin TL kira ödenen bir daire için ÜFE üzerinden yüzde 18 zam yapılması halinde ödenecek rakam bin 180 TL olacakken, TÜFe üzerinden yapılacak zam oranıyla ödenecek rakam bin 120 TL olacak. Vatandaşın yıllık olarak kiradan cebinde kalacak para 720 TL olacak.

#TÜFE
#ÜFE
#Kira
#Enflasyon
#Yeni ekonomi programı
#Berat alabayrak
#Kenan Biter
6 yıl önce