|

Parayla satın alamadı

ABD’nin geçen sene itibariyle İsrail hariç en fazla yardım ettiği 10 ülkeden 9’u, Kudüs’ün İsrail’in başkenti kabul edilemeyeceğine dair BM Genel Kurulu’ndaki tasarıyı desteklerken, sadece bir ülke çekimser kaldı. “Dünya ABD’nin Kudüs kararına karşı birleşti” şeklinde değerlendirilen oylama sonucu, ABD Başkanı Trump’ın tehditlerinin işe yaramadığını gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 09:55 - 23/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Trump’ın yardımları kesme tehdidi işe yaramadı
Trump’ın yardımları kesme tehdidi işe yaramadı

ABD’den İsrail haricinde en çok insani yardım alan ülkeler, Başkan Donald Trump’ın yardımları kesme tehditlerine rağmen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki oylamada Kudüs tasarısına destek verdi. Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma kararını geri çekmesini öngören “İsrail’in İşgal Altındaki Doğu Kudüs ve Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri” başlıklı tasarının, BM Genel Kurulu’nda ABD’nin tehdidlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabulü dünyada büyük sevinçle karşılanırken, aynı zamanda yankı da uyandırdı.

DESTEKLEDİĞİ 10 ÜLKEDEN 9’U ABD’Yİ HAKSIZ BULDU

Türkiye’nin öncülüğünde hazırlanan tasarıda, Kudüs şehrinin statüsü ve demografisini değiştirmeye yönelik bir adımın geçersiz olduğu belirtilirken, ABD’nin söz konusu kararının BM Güvenlik Konseyi kuralları uyarınca feshedilmesi çağrısında bulunulmuştu. “Dünyanın ABD’nin Kudüs kararına karşı birleştiği” şeklinde değerlendirilen oylama sonucu, ABD Başkanı Trump’ın aleyhte oy kullananlara yönelik tehditlerinin işe yaramadığını da ortaya koydu. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı verilerine göre, ABD’nin geçen sene itibariyle İsrail hariç en fazla yardım ettiği 10 ülkeden 9’u tasarıyı desteklerken, sadece bir ülke çekimser kaldı.


TEK FİRE GÜNEY SUDAN OLDU

ABD Dışişleri, Tarım ve Ticaret bakanlıkları tarafından yapılan yardımları da kapsayan verilerle hazırlanan en fazla yardım alan ülkeler listesinde 5,28 milyar dolarla Irak birinci sırada yer alıyor. Irak’ı 5,06 milyar dolarla Afganistan takip ediyor. Kudüs tasarısını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ilk getiren Mısır’ın, ABD’den 1,23 milyar dolar yardım aldığı görülüyor. Mısır’ı 1,21 milyar dolarla Ürdün, 1,14 milyar dolarla Kenya ve 1,11 milyar dolarla Etiyopya izliyor. Listenin daha sonraki sıralarında 778 milyon dolarla Pakistan, 718 milyon dolarla Nijerya, 708 milyon dolarla Güney Sudan ve 629 milyon dolarla Tanzanya bulunuyor. ABD’nin en fazla insani yardımda bulunduğu bu ülkelerden çekimser kalan Güney Sudan haricinde hepsinin Trump’ın tehditlerine rağmen “evet” oyu vermesi oylamanın dikkat çeken sonuçlarından biri oldu.


TAHAKKÜM DEVRİ SONA ERMEK ÜZERE

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ABD Başkanı Trump’ın Ortadoğu ve Filistin’de kurmaya çalıştığı tahakküm politikasının çökmeye başladığını belirterek, “Açıkça görülmüştür ki dünya ezici bir çoğunlukla Trump’a ‘Artık yeter! Artık dur!’ demiştir” ifadesini kullandı. Özlü, BM Genel Kurulunda oylanan Kudüs tasarısının sonucunu değerlendirdi. Türkiye’nin bu süreçte siyasi, ahlaki ve insani açıdan dünyaya bayraktarlık ve hamilik ile öncülük ettiğini vurgulayan Özlü, “Umarım, Türkiye’nin açtığı bu fırsat kapısını, başta İslam ülkeleri olmak üzere dünya doğru biçimde değerlendirme cesareti gösterir” diye konuştu.


İNSANLIK DAVASINA DÖNÜŞTÜ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Kudüs tasarısının BM Genel Kurulu’nda kabulüne dair, “Geçmişte yalnızca belirli ülkelerin dert edindiği Filistin meselesini, bundan böyle, red oyu veren ülkelerle omuz omuza vererek bir insanlık davası olarak takip etmeli ve çözüme kavuşturmalıyız” dedi. Kaan, şöyle devam etti: “Müslümanlar olarak bu kararla yetinmeyip haklı mücadelemizi Kudüs’ün üstündeki kara bulutlar dağılıncaya kadar sürdüreceğiz.”


TRUMP'A HADDİNİ BİLDİRDİLER

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, BM Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylamasının ABD Başkanı Trump’a bir had bildirme olduğunu kaydetti. Trump ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in Kudüs kararını etkilemek için tehdid içeren açıklamalarına ise Cesur, şöyle dedi: “Diplomatik teamüllerin dışında yapılan bu küstahlık BM oylamasında cevabını bulmuştur. ABD ekonomik yardımları keseceğine, PYD gibi teröristlere silah yardımlarını kessin.”

#ABD
#Kudüs
#Ekonomi
6 yıl önce