|

45 saat sonra çıkarıldı

İstanbul Kartal’da geçtiğimiz çarşamba çöken binanın enkazından 45 saat sonra 16 yaşındaki Mert Aydın da sağ çıkarıldı. Enkazdan şimdiye kadar canlı çıkarılanların sayısı 14’e, ölü sayısı ise 16’ya yükseldi. İçişleri Bakanı Soylu, “Bu olayın müsebbibi, sorumlusu kimse cezasını bulacak” diye konuştu. Binadaki Alemdar ailesinden şu ana kadar 8 kişi hayatını kaybetti.

Şahin Şen
04:00 - 9/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:32 - 9/02/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Enkazda bir canlıya ulaşıldığı müjdesini önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu verdi. Kısa bir süre sonra da Mert’e ulaşıldı.
Enkazda bir canlıya ulaşıldığı müjdesini önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu verdi. Kısa bir süre sonra da Mert’e ulaşıldı.

İstanbul Kartal’da 6 Şubat Çarşamba günü çöken 8 katlı Yeşilyurt Apartmanı’nın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokağı’nda çöken binanın üst kısımlarındaki beton parçaları vinç yardımıyla kaldırılırken, bazıları da kesiliyor.

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İtfaiye ekipleri ve ambulansların hazır bulunduğu sokakta, çeşitli arama kurtarma ekipleri de bekliyor. Çaka Bey İmam Hatip Ortaokulu’nda oluşturulan kriz merkezine gelerek burada ailelerle görüşen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk son durum hakkında bilgi aldı. Bakanlar daha sonra, enkaz altında bir kişiyle iletişim kurulduğu haberi üzerine arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgeye geldi.


İKİ GÜN SONRA MÜJDELİ HABER

Bu arada ekipler tarafından, çökmeden yaklaşık 45 saat sonra bir kişi enkazdan sağ olarak çıkarılarak, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bakan Soylu, burada basın mensuplarına yaptığı açıklama, ekiplerin kısa bir süre önce genç bir çocuğu canlı olarak enkazdan çıkardığını belirterek, “Oradan bir ses geldi. O sesin üzerine müdahale ettiler. Şimdi ambulansla hastaneye sevk ediliyor. İsmi belli. Kendisi de ismini söyledi. 16 yaşında erkek. Hastaneye gitsin. Cuma namazından sonra geniş bir açıklama yapacağız. Orada ismini söyleriz. Kayıplarımız da var, onların da ismini söyleriz. Geçmiş olsun.” diye konuştu.

GENCİN ADI MERT AYDIN


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da enkazdan canlı olarak bir gencin çıkarılmasından duyulan mutluluğu dile getirerek, “Bir gencimize daha ulaştık. Çok acı bir durum tabii ki bu. Bütün yaralı vatandaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Bütün vatandaşlarımıza, göçük altında kalanlara inşallah ulaşacağız” ifadesini kullandı. Hastaneye kaldırılan gencin adının Mert Aydın olduğu öğrenildi. 16 yaşındaki Mert’e sağ ulaşılmasının ardından yakınları sevinç yaşadı. Aydın’ın üniversiteye hazırlandığı öğrenildi. Şeyma Kambur adlı kişiden de ses geldiği haberi üzerine bölgede çalışmalar yoğunlaştırıldı.

Ölü sayısı 16’ya çıktı

Çöken binada hayatını yitirenlerin sayısı 16’ya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 vatandaşın da yaralandığını, bunlardan birisinin taburcu edildiğini bildirdi. Koca, 13 hastanın 7’sinin yoğun bakımda, 6’sının ise servislerde olduğunu dile getirdi. Çalışmaları yerinde inceleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı açıklamada, “Bu olayın müsebbibi, sorumlusu kimse cezasını bulacaktır” diye konuştu. Enkazda kalarak hayatını kaybedenlerin isimleri ise şöyle; Ayşe Alemdar, Yıldız Gündüzoğlu, Fatma Karaman, Mustafa Alemdar, Safiye Alemdar (Mustafa Alemdar’ın annesi), Safiye Alemdar (Mustafa Alemdar’ın eşi), Erdoğan Alemdar, Sayime Alemdar, Ecrin Naz Alemdar, Eslem Alemdar, Gökay Alemdar, Ahmet Söğüt, Nuriye Söğüt, Melih Aydın, Şevval Yılmaz ve Eylül Dervişoğlu. Olay sırasında asansörde olan 13 yaşındaki Hilal Tuana enkazdan ilk çıkarılanlardan biri oldu. 9 yaşındaki Tayyip 6. saatte, annesi gece kurtarılan 5 yaşındaki Havva ise 19. saatte enkazdan çıkarıldı.

  • Kur’ân dersi için gitmişti
  • Enkaz altında kalarak hayatını kaybeden 65 yaşındaki Fatma Kahraman’ın hikayesi yürek burktu. Kahraman’ın halasının kızının evine Kur’an-ı Kerim dersi almak için gittiği ortaya çıktı. Kahraman, enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Halasının kızı ve eltisinin üzerine çökme esnasına yemek masası gelmesi sonucunda enkaz altından sağ olarak çıkarıldılar.

Çöken bina CHP’li başkanın

  • 16 kişiye mezar olan Yeşilyurt Apartmanının altından CHP çıktı. Yeşilyurt Apartmanı 1992’de CHP’li M. Ali Büklü’nün başkan olduğu dönemde, bugünlerde Kartal Belediye Başkan Yardımcısı olan Hüsnü Yeşilyurt’un ailesi tarafından yapıldı. Yeşilyurt, 1998’e kadar burada yaşadı. Kardeşi Hikmet Yeşilyurt ise oturmaya devam etti. Bina “zemin +5 kat” diye ruhsatlandırıldı. Fakat Yeşilyurtlar, kaçak iki kat daha çıktı. 1998’de bu katlar için vergi beyanında bile bulunuldu. Vergi alınırken herhangi bir yıkım kararı verilmedi.
  • HASARLI BİNAYA “SAĞLAM” RAPORU
  • 1999 Marmara depreminde hasar aldı. Sahipleri güçlendirme yaptı. Yandaki hasarlı binaların yıkılması kararlaştırıldı. Ancak Yeşilyurt Apartmanı’na “sağlam” raporu verilerek dokunulmadı. İşin garibi zamanla binaya üçüncü kaçak kat bile çıkıldı. Kat sayısı 8’e, daire sayısı 14’e yükseldi. 43 kişinin yaşadığı apartmanın zemin katına konfeksiyon atölyesi açıldı. İşletme sahipleri bazı taşıyıcı kolonları kesti. Denetlemede atölyenin ruhsatsız olduğu belirlendi. Türkiye gazetesinin haberine göre, Belediye 2017’de atölyeyi mühürledi. İddiaya göre CHP’li Hüsnü Yeşilyurt’un nüfuzu sebebiyle apartmana dokunulamadı. Sahipleri imar affından yararlanmak için başvurdu. Ve facia kaçınılmaz oldu.

Eylül bebek ve Şevval’den acı haber


Kurtarma çalışmaları büyük dikkatle sürdürülürken akşam saatlerinde üzücü haberler geldi. Ekipler, bir buçuk aylık Eylül Dervişoğlu ve 23 yaşındaki Şevval Yılmaz’ın cansız bedenlerine ulaştı. Eylül bebek ve hemşirelik öğrencisi Şevval Yılmaz’ın cenazesine ulaşılmasıyla faciada hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya çıktı. Eylül bebeğin sağ kurtarılan annesi Meltem Dervişoğlu’nun ise tedavisi sürüyor.


8’i aynı aileden

  • Çöken bina Alemdar ailesini yıktı. Binada bulunan Alemdar ailesinden şu ana kadar 8 kişi hayatını kaybetti. Aileden geriye ise mutlu günlerde çekilmiş fotoğraflar kaldı. Fotoğraflarda Erdoğan Alemdar, kızları Ecrin ve Eslem ile birlikte görülürken, diğer aile üyeleri de fotoğraf karelerine yansıdı. Alemdar ailesinden 5 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı. Enkazdan çıkarılanların tedavisi sürüyor. Halil İbrahim Alemdar (23 yaşında, genel durumu iyi), Adem Alemdar (47 yaşında, yoğun bakımda), Ali Alemdar (75 yaşında, genel durumu iyi), Hilal Tuana Alemder (13 yaşında, genel durumu iyi) ve Tayyip Mahmut Alemdar (9 yaşında, genel durumu iyi).

Eşinin tabutunu bırakmadı

  • Hayatını kaybeden Yıldız Gündüzoğlu’nun cenazesi memleketi Gaziantep’te defnedildi. Evli ve 1 çocuk sahibi Yıldız Gündüzoğlu’nun cenazesi, Bahaettin Nakıpoğlu Camisi’nde kılınan namazın ardından, Gaziantep Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. Gündüzoğlu’nun eşi Tuncay Gündüzoğlu (40), cenaze namazını beklerken uzun süre eşinin tabutunun başından ayrılmadı. Cenaze namazına, Gündüzoğlu ailesinin yakınları, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katıldı.

Beton örneği alındı

Arama, kurtarma çalışmaları devam ederken polis olay yeri inceleme ekipleri, binaya ait bir beton bloktan incelenmek üzere örnek parça aldı.


#Kartal
#Bina
#Çökme
#Mert Aydın
#Enkaz
#Süleyman Soylu
5 yıl önce