|

Afrin ve İdlib zirvesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda Afrin, Soçi zirvesi ve İdlib’i görüştü. İki lider Soçi’de yaşanan bazı sorunlara rağmen, elde edilen neticenin önemli bir kazanım olduğuna dikkati çekti. İdlib’deki güvenlik sorunlarına karşı Türkiye’nin gözlem noktaları oluşturma sürecine ivme kazandırılması konusunda da mutabık kalındı. Erdoğan, Zeytin Dalı’yla ilgili olarak Putin’e bilgi verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:27 - 1/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.
​Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Soçi’de düzenlenen Ulusal Diyalog Kongresi, Zeytin Dalı Harekatı ve İdlib dahil olmak üzere Suriye ile ilgili son gelişmeler hakkında değerlendirmede bulunulan görüşmede, ikili ilişkilere de değinildi.

Erdoğan ve Putin, Ulusal Diyalog Kongresi’nde yaşanan bazı sorunlara rağmen, elde edilen neticenin önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekti. Anayasa Komitesi kurulması konusunda atılan adımın en önemli sonuç olduğuna işaret eden iki lider, kaydedilen gelişmenin Astana’nın yanı sıra Cenevre süreci ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 Sayılı Kararı açısından da bir katma değer niteliği taşıdığını vurguladı.

Gerginliği azaltma bölgesi olan İdlib’de yaşanan güvenlik sorunlarına değinen iki lider, Türkiye’nin gözlem noktaları oluşturma sürecine ivme kazandırma konusunda da mutabık kaldı. Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı hakkında Putin ile bilgi paylaşımında da bulundu. Karşılıklı anlayış ve işbirliğinin öneminin altını çizen iki lider, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım projelerine değindikleri görüşmede, ikili ilişkileri her alanda geliştirme kararlılıklarını da teyit etti.


Beştepe’de bir ilk

Olağanüstü hal kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı 'na bağlanan Savunma Sanayii İcra Komitesi dün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Beştepe'deki toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin yanı sıra ilgili bürokratlar katıldı. 7 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Toplantıda, Zeytin Dalı Harekatı'nda ordumuzun gücüne güç katan yerli ve milli sistemlerimize yenilerini eklemeye yönelik projeler gözden geçirilerek yeni kararlar alınmıştır. Toplam 9,4 milyar dolar bedeli olan 55 projenin değerlendirildiği toplantıda, savunma sanayini geliştirme faaliyetleri de gözden geçirilmiştir."


#Erdoğan
#Putin
#Afrin
#Münbiç
6 yıl önce