|

Arktik’te jeopolitik deprem riski

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yayınladığı “Değişen Arktik’in Jeopolitiği” başlıklı raporda, buz örtüsünün azalmasının yeni deniz ticareti rotaları bulunması ve bölgedeki yeraltı kaynaklarının çıkarılması için yeni ekonomik fırsatlar ortaya çıkardığı işaret edildi.

Haber Merkezi
04:00 - 22/01/2020 Çarşamba
Güncelleme: 01:00 - 22/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Raporda, ülkeler arası rekabet, karasuları anlaşmazlıkları ve seyrüsefer güvenliği gibi sorunlar nedeniyle bölge ülkeleri arasında yeni gerilimler yaratmaya aday olduğu vurgulandı. Raporda, başta Rusya olmak üzere bölge ülkelerinin, Arktik çevresindeki askeri varlıklarını giderek artırdığına dikkat çekildi.

BUZ İPEK YOLU

Rusya’nın 2011’den bu yana bölgede Sovyet döneminden kalma bazı askeri üslerini yeniden faaliyete geçirdiği uçak pistlerini ve radar istasyonlarını restore ettiği anımsatılan raporda, nükleer denizaltıları ve büyük gemileri içeren Kuzey Filosu’nu modernize ettiği belirtildi. Raporda, Rusya’nın Aralık 2014’te Bütünleşik Stratejik Kuzey Komutanlığını kurarak, bölgedeki farklı kuvvetlere ait askeri birlik ve unsurları tek elde topladığına dikkat çekildi. Raporda, Çin’in de yükselen küresel güç olarak bölgeye yönelik ilgisinin arttığı ifade edildi. Çin Dışişleri Bakanlığının 2018 başında yayımladığı siyaset belgesinde, bölgede madencilik ve akaryakıt üretimi, bilimsel araştırma ve diplomasi alanındaki hedeflerini sıraladığı anımsatılan raporda, ülkenin “Buz İpek Yolu” adını verdiği ticaret yolu üzerinde gemiciliği geliştirerek bölgede aktif paydaş olma niyeti ortaya koyduğu belirtildi.

ABD ORDUSU AKTİF
  • Raporda, Rusya ve Çin’in bölgedeki artan etkisinden rahatsız ABD’nin buna karşı hamle arayışında olduğu, bu devletler arasındaki küresel güç mücadelesinin hızla Arktik bölgesine yayılabileceğine işaret edildi. Savunma Bakanlığı’nın 2019’daki “Arktik Stratejisi” siyaset belgesinde, Rusya ve Çin’in varlığına karşı ABD’nin Kuzey Atlantik ve Arktik Okyanusu’nda muhrip ve buzkıran gemi gücünü artırması gerektiği tavsiyesine yer verilen raporda, ABD’nin Rusya’nın Kuzey Atlantik’te Rus askeri varlığının artması üzerine, Soğuk Savaş sonrası lağvedilen donanmanın 2. Filosu’nu yeniden kurduğu hatırlatıldı. Öte yandan ABD Sahil Güvenliğinin de uzun süren bütçe tartışmalarının ardından 2020’de buzkıran gemi filosuyla donatılmasına karar verildiği belirtildi.

#SIPRI
#Rusya
#ABD
#Ordu
4 yıl önce