|

Bakan Elitaş: ABD net olmalı

Ekonomi Bakanı Elitaş, Suriyeli sığınmacılara ilişkin batılı ülkelerin yaklaşımı konusunda, "ABD kararlı olmalı, net olmalı. Bu insanlara zulme artık 'dur' diyebilmeli" dedi.

Yeni Şafak
10:20 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:23 - 10/02/2016 Çarşamba
AA

Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Son dönemlerde çeşitli ülkelere gerçekleştirdiği ziyaretlerin ülke ekonomisine nasıl bir katkı sağlayacağının sorulması üzerine Elitaş, Şili, Peru ve Ekvador ziyaretlerinin sonuçlarının nisan ayında "ete kemiğe bürünmesini" arzu ettiklerini söyledi.



Bu konuda devlet başkanlarının prensip kararı aldıklarını ifade eden Elitaş, "Özellikle Peru'da bizim şehir hastanelerini duymuşlar. Şehir hastaneleri modelinin Peru'da yapılmasını arzu ediyorlar. Aynı şey Ekvador'da da mevcut. Onlar da otoyolların ve havalimanlarının Türk firmaları tarafından yapılmasını, işletilmesini istiyorlar" diye konuştu.



"Suriyelileri ölüme terk etmek bize yakışmaz"


Suriyeli sığınmacılar ve batılı ülkelerin bu konudaki tavrına ilişkin bir soru üzerine Elitaş, Türk dünyasının en önemli özelliklerinden birinin dardaki insanlara yardım etmek olduğunu söyledi.



Suriye'de zulüm gören insanlara kapıları kapatmanın Türk milletinin atalarının duruşuna yakışmayacağını dile getiren Elitaş, "Bu süreçte büyük devletlerin olaya müdahil olması gerekir. Çünkü biz 900 kilometreyi aşan sınır komşusu bir ülkede çıkan yangından en çok etkilenen ülkeyiz. Orada akrabalarımız var. Oradaki insanlara yapılan saldırı, o insanlara yapılan zulüm... O insanları ölüme terk etmek bize yakışmaz" ifadelerini kullandı.



"Ekmeğini paylaşmasını biliyoruz"


Gelişmiş ülkelerin mülteci krizi ile karşı karşıya kaldıkları andan itibaren meselenin önemini anlamaya çalıştıklarını kaydeden Elitaş, "Biz ekmeğini paylaşmasını bilen bir toplumuz. O medeniyetin devamıyız. Bunun için, bu süre içinde, hiçbir Türk vatandaşı Suriye'de ateş altındaki insanları ölüme terk etmez" değerlendirmesinde bulundu.



Elitaş, Türkiye'nin bu zamana kadar kamplarda kalan sığınmacılar için yaklaşık 9 milyar dolar yardım yaptığına işaret ederek, batılı ülkelerin konuyla ilgili tavrı hakkında, "ABD kararlı olmalı, net olmalı. Bu insanlara zulme artık 'dur' diyebilmeli" şeklinde konuştu. Suriye'de 4 yılda 400 bin insanın katledildiğini vurgulayan Elitaş, hem ABD hem de AB ülkelerinin Suriyeli insanların yaşadıkları zulmü göz ardı ettiklerinin altını çizdi.



Söz konusu ülkelerin konunun insani boyutunu düşünüp, çözüm yolu bulmak için gayret göstermeleri gerektiğini belirten Elitaş, "Çözüm yolu belli. Esad rejiminin orada bitirilmesi, Suriye'nin toprak bütünlüğü bozulmadan yeni bir sistemin hayata geçirilmesi zulmün ortadan kaldırılması için en önemli unsurdur diye yıllardır söylüyoruz" dedi.

#Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş
#Suriye
#mülteci
#ABD
8 yıl önce