|

Çavuşoğlu'nun mekik diplomasisi başlıyor

Son dönemlerde gerek Zeytin Dalı Harekatı gerek Doğu Akdeniz ve Ege’de yaşanan gelişmeler Türkiye’nin dış politikasında oldukça hareketli günleri beraberinde getirirken, gözler Dışişleri Bakanı Çavuoğlu’nun üst üste gerçekleştireceği Rusya, Kazakistan ve ABD ziyaretlerine çevrildi.

Yeni Şafak
10:50 - 12/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:59 - 12/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önümüzdeki bir hafta içerisinde gerçekleştireceği ziyaretler ve yapacağı ikili görüşmelere odaklanan siyasi çevreler, yapılacak temasların ardından sahadaki değişimlerin de net bir şekilde gözlemlenmesi bekleniyor.

İlk durak Rusya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun yoğun programında ilk durak Rusya. Türkiye Rusya stratejik planlama grubu toplantısına katılmak için 12-14 Mart tarihlerinde Rusya’da olacak. Moskova’da Rus mevkidaşı Lavrov ile de bir araya gelmesi beklenen Çavuşoğlu’nun burada özellikle Suriye'deki son durum, Doğu Guta'daki insani dram ve Afrin operasyonu başlıklarını masaya yatırması bekleniyor.

Astana’da kritik zirve

Suriye’de yaşanan hemen tüm gelişmelerin en önemli çıkış noktalarından biri olan Astana Zirvesi 16 Mart’ta bir kez daha toplanıyor.

Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran’ın bir yıllık işbirliğini masaya yatıracağı görüşmelerde, Doğu Guta, Zeytin Dalı Harekatı, İdlib’deki gözetleme kuleleri bölge için hayati konuların da ele alınması bekleniyor.

ABD ile Fırat'ın doğusu masaya yatacak

Türkiye ve ABD arasında heyetler arası görüşmeler geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Her iki taraftan da resmi bir açıklama yapılmaması dikkatleri çekerken, konunun Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun ABD ziyaretinin ardından netleşmesi bekleniyor.

  • 19 Mart’ta ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bir görüşme gerçekleştirecek olan Bakan Çavuşoğlu’nun bu ziyarette Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki gelişmelerin masaya gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Diplomasi kaynakları, kısa zamanda gerçekleştirilecek bu üç önemli görüşmenin doğrudan sahaya etki edebileceğine dikkati çekerek, özellikle Zeytin Dalı Harekatı ve sonrasına ilişkin sürecin bu temasların ardından daha da netleşebileceği bilgisini veriyor.

#Zeytin Dalı Harekatı
#Mevlüt Çavuşoğlu
#ABD
#Rusya
#Astana görüşmeleri
6 yıl önce