|

Cenevre düğümü

Suriye’de siyasi çözüm için başlatılan Cenevre barış müzakereleri tıkandı. Esed rejiminin müzakere başlıklarının çok dışında oyalayıcı konuları masaya getirmeye çalışması, muhalifleri isyan ettirdi, görüşmeler ertelendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2016 Cuma
Güncelleme: 23:59 - 21/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Suriye'de siyasi çözüm için başlatılan Cenevre müzakereleri yine çıkmaza girdi. Bugüne kadar yapılan 3 tur görüşmenin üçünden de sonuç çıkmadı. Son olarak 13 Nisan'da başlayan görüşmeler, Suriye muhalefetinin ateşkes, ablukaların kaldırılması ve tutukluların serbest bırakılması taleplerinin ısrarla karşılanmaması üzerine ertelendi.



SADECE MUHALİFLER ISRAR EDİYOR


Müzakerelerde Suriye muhalefeti temsilcilerinden olan Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, "Muhalefet siyasi çözümden kaçıyor diye sürecin başarısızlığını bize yüklemeye çalışıyorlar. Ama bu gerçekleri yansıtmıyor. Burada hala Suriye'nin dostları ülkelerle teknik müzakereleri yürütüyoruz. Ancak rejimle müzakerelerde bugüne kadar asıl konulara gelinmiş değil ve bu konuda muhalifler dışında kimse de ısrarcı değil" dedi.



ULUSLARARASI TOPLUM BASKI YAPILMALI


Tüm bu çözümsüzlüğe karşın BM yetkililerinin kendilerine söylediği tek şeyin "müzakereleri bitirmeyelim" olduğunu anlatan Mustafa, şöyle devam etti: "Cenevre sürecini muhalifler değil Esed rejimi oyalıyor. Cenevre sürecinin devam etmesi için uluslararası toplum bu gidiş karşısında gerekli tepkiyi vermek istemiyor. Bu tepki verilmeden de görüşmelerde hiçbir noktaya varamayacağız. Uluslararası toplum artık baskı gücünü kullanmalı."


#Barış müzakereleri
#Esed rejimi
8 yıl önce