|

Gülen’in beyin takımı firarda

FETÖ'nün beyin takımına operasyon için düğmeye basıldı. Gülen ‘1 numaralı’ şüpheli olarak yer aldığı soruşturmada, örgütün karar mekanizmasındaki 73 kişiye gözaltı kararı verildi. 10 ildeki eşzamanlı operasyonda sadece 5 kişi gözaltına alınabildi. 43 şüphelinin ise yurt dışına kaçtığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:29 - 11/12/2015 Cuma
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yürütülen çatı dosyada düğmeye bastı. “Anayasayı ihlale teşebbüs etmek”, “Silahlı terör örgütü kurup yönetmek” ve “Hükümeti yıkmaya ve görevini yapmaya engellemeye teşebüs etmek” suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında örgütün yönetim kadrosunda yer aldığı tespit edilen ve cemaatin beyin takımından isimlerin de yer aldığı 73 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltı kararı verilen 73 kişinin arasında FETÖ lideri Fetullah Gülen de bulunuyor.



AK PARTİLİ ESKİ VEKİL GÖZALTINDA


10 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda, eski milletvekili İlhan İşbilen, Gülen'in halasının oğlu Kazım Avcı ve talebi Cemal Türk, Bank Asya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çelik, Dilaver Azim gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan 43 kişinin ise yurtdışında olduğu tespit edildi. Bunların arasında FETÖ'nün en büyük finansörü firari Akın İpek, bir dönem Fetullah Gülen'in doktorluğunu yapan Kudret Ünal, örgütün İç Anadolu Bölge eğitim imamı Cemil Koca ve Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan bulunuyor. Ayrıca hakkında gözaltı kararı verilen şüphelilerden önemli bir kısmının yasa dışı yollarla ülkeyi terk ettikleri belirlendi.



GÜLEN 1 NUMARA


Anayasal Suçlara Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu'nda görevli Savcı Serdar Coşkun, FETÖ/PDY ana soruşturmasında ilk operasyon düğmesine bastı. Örgütün çatısını oluşturan ve eğitim, emniyet, finans, ülke ve basın birimlerini yöneten tepe isimlerden 73 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 73 kişinin arasında FETÖ lideri Gülen de bulunuyor. Polis, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Kilis, Rize, Şanlıurfa, Kütahya ve Trabzon'da eş zamanlı operasyon yaptı. 73 şüpheliden 5'inin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltı listesindeki isimlerden 22'sinin halen yurt içinde olduğu ancak sadece Kazım Avcı, Cemal Türk, Ali Çelik, Dilaver Azim ve İlhan İşbilen'in yakalanabildiği öğrenildi.



İMAMLAR DA GÖZALTI LİSTESİNDE


Gözaltı listesindeki isimlerin 38'inin 1 Kasım seçimlerinden önce yurt içinde oldukları, ancak seçimlerin ardından bunlardan 16'sının yurt dışına çıktığı belirlendi. 43 kişinin de yurt dışında yaşadıkları ifade edildi. Gözaltı kararı verilen isimlerden bazılarının, Brezilya, Avrupa, Afrika ve Arnavutluk gibi ülkelerin imamı olduğu kaydedilirken, 73 ismin tamamının örgütün üst düzey yöneticilerinden oluştuğu, soruşturmanın 1 numaralı şüphelisinin ise ABD'de yaşayan Fethullah Gülen olduğu bildirildi.





Örgütün kirli yüzünü eski üyeler anlattı


Çatı davasının ayaklarını 17-25 Aralık darbe girişimi, MİT TIR'ların durdurulması, KPSS, Tahşiye kumpası, Askeri Casusluk ile 26 ildeki usulsüz dinleme dosyalarının oluşturduğu öğrenildi. Çatı dosyasında örgütü oluşturan bir şema çizildiği belirtilirken, şemada örgütün eğitim, finans, basın, emniyet gibi tüm birimlerini oluşturan yönetici kadrosuna yer verildiği öğrenildi. Soruşturma aşamasında örgütün kirli yüzünü, yasa dışı eylemlerini gizli tanık ve örgütten kopan kişilerin beyanlarının ortaya çıkardığı ifade edildi. Örgüt liderinin talimatı ve birim yöneticilerinin eylemleri sonucu devlet içine sızan üyelerin hükümeti yıkmaya teşebbüs ettiği belirtildi.



ANAYASAYI İHLALE TEŞEBBÜS


Gözaltı kararında, Fetullah Gülen'in ilk etapta devlete karşı savaş vererek, hedeflere ulaşmanın yıpratıcı olacağını teşhis ettiği belirtilerek, “Gülen bu nedenle mevcut sistemi yıkmak yerine devletin tüm kurumlarını ele geçirmeyi hedeflemiştir” denildi. Şüphelilere “Anayasayı ihlale teşebbüs”, “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “Hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçlaması yöneltiliyor.



KAÇANLAR İÇİN YOKLUĞUNDA TUTUKLAMA KARARI ÇIKARILACAK


Yurtdışına kaçan şüphelilerin büyük kısmının yasadışı yollarla firar ettiği tespit edildi. Yurtdışına meşru yollarla çıkan şüpheliler hakkında ise yoklukta tutuklama kararı çıkarılması bekleniyor.



Kilit isimler aranıyor


Hakkında gözaltı kararı çıkarılan ve halen bulunamayan isimlerden bazıları ise şöyle: Emniyet İmamı “Kozanlı Ömer” lakaplı Osman Hilmi Özdil, Zaman Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Koza-İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı firari Akın İpek, tutuklu Samanyolu Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Hidayet Karaca, Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, İç Anadolu Eğitim İmamı Cemil Koca, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Eski Başkanı Mustafa Yeşil, İşadamı Alaaddin Kaya, Önder Aytaç, Fetullah Gülen'in doktoru Tuncay Delibaş, şike soruşturmasıyla bağlantısı bulunan Ahmet Can, örgüt içinde “Büyük Abi”


olarak tanınan İsmail Büyükçelebi, Sait Aksoy, Nejdet Başaran ve Cevdet Türkyolu gibi isimler yer alıyor.


#Fetullahçı Terör Örgütü
#fetö
#Ali Çelik
#Dilaver Azim
8 yıl önce