|

HGS 17 Eylül'de faaliyete geçiyor

İstanbul başta olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerinde trafiğin akışını yavaşlatan 'Kartlı Geçiş Sistemi' (KGS) yılbaşından itibaren son bulurken, yerini 'Hızlı Geçiş Sistemi' (HGS) alacak

İstihbarat Servisi
00:00 - 5/09/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:52 - 4/09/2012 Salı
Yeni Şafak
HGS 17 Eylül'de faaliyete geçiyor
HGS 17 Eylül'de faaliyete geçiyor

İstanbul başta olmak üzere otoyol ve köprü geçişlerinde trafiğin akışını yavaşlatan 'Kartlı Geçiş Sistemi' (KGS) yılbaşına kadar tamamen bitecek. 8 milyon KGS kartının yerini 17 Eylül'den itibaren 'Hızlı Geçiş Sistemi' (HGS) kartları alacak. Ülke genelinde 17 Eylül'de kullanılmaya başlanacak olan 'Hızlı Geçiş Sistemi' (HGS)'nin, 2013 yılı başına kadar KGS'nin yerini alması hedefleniyor. HGS'nin yapışkan tipi etiketinin 5 liradan, kart tipi etiketinin ise 15 liradan satışa sunulurken HGS, KGS'den yüzde 20 daha ucuz geçiş imkanı sağlayacak. PTT kart sahipleri HGS'nin yapışkan tipi etiketini ücretsiz olarak alabilecek. Araçların otoyollarda gidiş-dönüşüne göre HGS'ye yüklenecek para tutarı ise en az 60 lira olarak belirlendi. Hızlı Geçiş Sistemi'nin KGS nedeniyle yoğun zamanlarda oluşan uzun kuyruklarında önüne geçmesi bekleniyor. HGS, vatandaşın fiyatının yüksek olması nedeniyle fazla ilgi göstermediği Otomatik Geçiş Sistemine (OGS) de rakip olacak. 5 banka tarafından 40 ila 60 liraya satılan OGS'nin yerini 5 liraya satılan bu etiketler alacak. Cihazın içinde bir çip olacak ve çipe sürücü ve araç bilgileri yüklenecek. PTT şubelerinden alınabilecek olan HGS'ler yine PTT şubeleri başta olmak üzere benzin istasyonları, marketler hatta bakkallar da bile doldurulabilecek.


Araçlara göre 5 farklı etiket

HGS etiketleri için araçlar 5 sınıfta değerlendirilecek. Sürücüler birinci sınıf araç- lar için etikete en az 60 lira, ikinci sınıf araçlarda 75 lira, üçüncü sınıf araçlarda 106 lira, dördüncü sınıf araçlarda 135 lira, beşinci sınıf araçlarda ise 163 lira yükleyecek.



12 yıl önce