|

İpek Holding’e kayyum atandı

Paralel yapının en büyük finansörü Koza İpek Holding bünyesindeki 22 şirkete kayyum atandı. Şirketlerin Fetullahçı terör örgütüne finansal destek verdiği ve himmet paralarını çalıştıkları bankalar üzerinden akladığı belirtilen kararda, “Şirket yönetimlerinin mevcut haliyle devam etmesi halinde, desteğin devam edeceği hususunda kuvvetli şüphe bulunduğu” ifade edildi.

Yeni Şafak ve
01:00 - 27/10/2015 Salı
Güncelleme: 23:11 - 26/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en büyük finansörü İpek Holding AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in 22 şirketine kayyum atandı.



KARA PARA AKLIYOR


Ankara Cumhuriyet Başsavclığı, FETÖ'ye finans sağladığı için hakkında yürütülen soruşturma kapsamında harekete geçileceğini duyarak soluğu İngiltere'de alan Akın İpek'in Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı İpek Grubu ile ilgili düğmeye bastı. Başsavcılık, yürütülen soruşturma kapsamında maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için Akın İpek'in 22 şirketine kayyum tayin edilmesi karar verilmesini talep etti. Başsavcılığın talep gerekçesinde, himmet adı altında toplanan paraların altın üretiminden kazanılmış gibi gösterilerek farklı isimler adı altında kurulan paravan şirketler adına, çalışmış oldukları bankalar üzerinden kara para akladıkları, bu paraları da liderliğini Fetullah Gülen'in yaptığı FETÖ/PDY terör örgütüne aktardıldığı belirtildi. Akın İpek'in şirketlerinin kazançlarından da örgüte finansal kaynak sağlandığı vurgulandı. Gerekçede ayrıca, 'hizmet' adı altında ihtiyacı olan kişi ve kurumlara bağış yapılarak, eğitim kurumları aracılığı ile eğitim ve burs vererek FETÖ'ye eleman kazandırıldığı, FETÖ'ye yönelik olarak yürütülen tüm adli soruşturmaların siyasi olduğu yönünde haberler yaptırılarak örgüt mensuplarını suçtan kurtarmaya çalışıldığı ifade edildi.







SUÇA DEVAM EDECEKLER


Şirket yönetimlerinin mevcut hali ile devam etmesi halinde suç işlenmeye devam edeceği hususunda kuvvetli şüphenin bulunduğu belirtilen gerekçede, "Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için FETÖ yöneticisi olmak suçundan şüpheli olan Hamdi Akın İpek'in yöneticisi ve ortağı olduğu, diğer şüphelilerin ise yönetici kadrosunda çalıştıkları belirtilen şirketleri, belirlenecek kişilerin yönetim kurulu yetkilerine sahip olacak CMK 133/1 maddesi gereğince kayyum tayin edilmelerine karar verilmesi kamu adına talep edilmektedir" denildi.



RAPORLAR İNCELENDİ


Başsavcılığın talebi üzerine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, soruşturma dosyasında bulunan üç kişilik bilirkişi, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce düzenlenen "şirketlerin tüm faaliyetlerini terör örgütüne yardım amaçlı gerçekleştirdiklerine" dair tespitlerin yer aldığı raporları inceledi.



KAYYUM ATANMASI ZARURİ


Anılan raporlar ile şirket faaliyeti çerçevesinde suç işlendiği hususunda kuvvetli şüphe oluşturacak sebepler belirtildiğine yer verilen kararda, soruşturma aşamasında bu delillerin toplanabilmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için şirketlere kayyum atanmasının zaruri görüldüğüne işaret edildi. "Soruşturma kapsamının CMK 133/4 maddesi kapsamında katalog suçlardan olduğu ve suçun şirket faaliyeti kapsamında işlendiği hususunda kuvvetli şüphe bulunduğu anlaşıldıktan sonra, Hakimliğimizce Kayyum atanması yönünde kanaat oluşmuştur" denilen kararda, Başsavcılığın talebinin kabul edilerek şirketlere yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulmasına karar verildiği belirtildi.



TÜM YETKİYİ ALDILAR


Kararda şu değerlendirmeye de yer verildi: "Bu büyüklükte devletimizin yapısına yönelik hükümeti yıkmaya, çalıştığı iddia edilen FETÖ/PDY adı altındaki böyle bir örgütün faaliyetlerine katılan, yardım eden olduğu raporlarla belirtilen şirketlere sadece denetim yönünden kayyum atanması bu suçların işlenmesine engel olamayacağı gibi delillerin toplanması yönünden yetersiz kalacaktır. Bu sebeplerle Hakimliğimizce anılan şirketlere yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyum tayini zorunlu görülmüştür."



Bundan sonra ne olacak ?


Mahkemenin kararının ardından, atanan kayyumlara görevleri tebliğ edilecek. Kayyumlar ise toplanarak yeni yönetim kurulu başkanını belirleyecek ve yönetimi devralacak. Karar tarihi ile mevcut yönetim organının işlemleri hükümsüz sayılacak. Atanan kayyumlara şirket kasasından 10 bin TL ücret verilecek.



Firari İpek yargıyı hedef aldı


FETÖ soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan firari Akın ipek, kayyum kararını eleştirip yargıyı hedef aldı. Bugün TV'ye konuşan İpek, "Elinde vicdanı olan hiçbir hakim böyle bir karar veremez. Arkadaşlarımız itiraz edecek. Benim yurt dışına gitmiş gayri meşru 1 kuruş param varsa ben onu nereye isterlerse hibe edeceğim" dedi.





İşte o şirketler


Mahkeme kararı ile yönetimi değişen şirketler ve atanan kayyumlar şöyle: * Koza İpek Holding AŞ: Özen Pala, Arif Yalçın, Mustafa Akçil, Hayrullah Dağıstan ve Mustafa Şimşek *Koza Altın: Özen Pala, Arif Yalçın, Mustafa Akçil, Hayrullah Dağıstan, Mustafa Şimşek *Koza Anadolu Metal Madencilik: Özen Pala, Hamza Yanık, Mustafa Akçil *Özdemir Antimuan Madenleri: Ali Yazlı, Cahit Demiral, Hayrullah Dağıstan *İpek Doğal Enerji Kaynakları: Ali Yazlı, Cahit Demiral, Yasin Kalem *Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj: Ali Yazılı, Cahit Demiral, Yasin Kalem *Konaklı Metal Madencilik: Ali Yazlı, Cahit Demiral, Mustafa Şimşek *Bugün TV ve Radyo Prodüksiyon: Ali Rıza Esmen, Çetin Altay, Hüdai Bal, Fatih İcin, Bilal Koyuncu *Yaşam Televizyon: Ümüt Önal, Çetin Altay, Hüdai Bal, Fatih İcin, Bilal Koyuncu *Koza Prodüksiyon: Ümüt Önal, Çetin Altay, Hüdai Bal, Fatih İcin, Bilal Koyuncu, *Rek-Tur Reklam: Ümüt Önal, Ali Rıza Esmen, Hüdai Bal, Fatih İcin, Bilal Koyuncu *İpek Online: Ümüt Önal, Ali Rıza Esmen, Çetin Altay, Fatih İcin, Bilal Koyuncu.*Koza İpek Araç Kiralama: Ali Yazlı, Hayrettin Bıyıklıoğlu, Kemal Yıldır *Az İpek Danışmanlık Proje Rek.: Yusuf Atmaca, Hayrettin Bıyıklıoğlu, Şahin Dağlı,*BB İpek Danışmanlık Proje Rek. ve Org. Hizm. Tic. AŞ: Yusuf Atmaca, Hayrettin Bıyıklıoğlu, Şahin Dağlı, *ATP İnşaat: Özen Pala, Kemal Yıldır, Hasan Ölçer *Koza İpek Basın ve Basım Sanayi Tic: Yusuf Atmaca, Hasan Ölçer, Mehmet Tunçel *ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık : Yusuf Atmaca, Hasan Ölçer, Mehmet Üzer *ATP Koza Turizm Seyahat: Nevzat Demiröz, Hikmet Keleş, Mehmet Üzer, * ATP Havacılık: Nevzat Demiröz, Hikmet Keleş, Yasin Kalem,* Koza İpek Sigorta: Nevzat Demiröz, Hikmet Keleş, Mehmet Tunçel*Atlantik Eğitim Yayın Taş Bilgisayar: Nevzat Demiröz, Hamza Yanık, Mehmet Tunçel, Arif Yalçın


#İpek Holding
#akın ipek
#Koza İpek Holding
#fetö
9 yıl önce