İran enerji sahalarını vurdu
04:00, 20/03/2026, Cuma
Yeni Şafak

İran, enerji sahalarını hedef alıyor.
İran, Körfez ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarını dün de sürdürdü.
Kuveyt, İran'dan ateşlenen füze ve insansız hava araçlarına (İHA) hava savunma sistemlerince müdahale edildiğini duyurdu. Kuveyt Petrol Şirketi, insansız hava araçları (İHA) ile düzenlenen saldırılar nedeniyle Mina Abdullah ve Mina el-Ahmedi rafinerilerindeki iki işletme ünitesinde çıkan yangınların söndürüldüğünü ilan etti. Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı da ülke hava sahasına giren 6 insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini duyurdu. Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, Samref Rafinerisi'ne bir İHA düştüğünü ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Savunma Bakanlığının açıklamasında, "Samref Rafinerisi'ne bir İHA düştü ve hasar tespit çalışmaları sürüyor" ifadelerine yer verildi. Katar, İran'ın bölge ülkelerine yönelik saldırılarını "acımasız" şeklinde nitelendirerek Tahran'ın tüm kırmızı çizgileri aştığını belirtti.
Tel Aviv ve Hayfa'ya füze salvosu
İran, dün ayrıca Tel Aviv ve Hayfa'yı vurdu. Hayfa kentindeki petrol tesisinden siyah dumanlar yükseldi, bölgede kısa süreli elektrik kesintisi yaşandı. İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen ise Hayfa'daki petrol rafinerisinde ciddi bir hasar meydana gelmediğini söyledi.
BAE ve Bahreyn'den tazminat talebi
İran, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden tazminat talep etti. İran’ın BM Daimi Temsilcisi Amir-Saeid Iravani, BM'ye gönderdiği mektupta, başka ülkelerin topraklarının saldırılar için kullanılmasının uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu. İravani, Bahreyn ve BAE’nin bu “uluslararası sorumluluk” taşıdığını belirterek maddi ve manevi zararın karşılanmasını istedi.

Dünya
Katar Enerji Bakanı Saad el-Kaabi: LNG ihracat kapasitemiz yüzde 17 düştü

Dünya
ABD'den savaş fırsatçılığı: Körfez ülkelerine 16,5 milyar doları aşan silah satışı

Dünya
İran Netanyahu'nun basın toplantısı düzenlediği sırada İsrail'e füze ateşledi

