|

İsottan diş macunu yaptılar

Harran Üniversitesi bünyesindeki Çocuk Üniversitesi'nde maddi durumu iyi olmayan başarılı öğrencilere,diş macunu yapımı konusunda eğitimler verildi.Eğitimler kapsamında düzenlenen etkinlikte öğrenciler, kentin yöresel ürün "isot"tan diş macunu yaptı.

Yeni Şafak
16:58 - 26/01/2016 Tuesday
Güncelleme: 15:06 - 26/01/2016 Tuesday
AA

Osmanbey Kampüsü merkezi dersliklerde, Şanlıurfa Bilim ve Sanat Merkezinin desteğiyle gerçekleştirilen eğitime, 7 ve 8. sınıflarda okuyan, ailesinin maddi durumu iyi olmayan başarılı 25 öğrenci katılıyor. Birçok bölümün öğretim üyelerince eğitimlerde çocuklar, kimya, biyoloji, fizik ve astronomi alanlarında eğitim alıyor.



Çocuk Üniversitesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hülya Karataş, gazetecilere yaptığı açıklamada, düzenledikleri eğitimler sayesinde çocukların üniversitelerdeki laboratuvarları görme fırsatı bulduğunu söyledi.Eğitimlerin ücretsiz ve gönüllülük esasına dayalı olarak verildiğini belirten Karataş, "Dezavantajlı çocuklara yönelik gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde çocuklara kimya, fizik, biyoloji, astronomi alanlarında eğitimler veriyoruz ve bu kapsamda deneyler gerçekleştiriyoruz" dedi.



İsot diş iltihabı hastalıklarında bir alternatif


Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç, Dr. Ayşegül Kutluay Baytak da eğitimde çocuklara kimyanın farklı yönlerini anlattıklarını ve bu kapsamda kendilerinin yapabileceği diş macunu konusunda bilgiler verdiklerini belirtti.



Diş macununu yaparken yöreye ait isotu kullanmayı tercih ettiklerini ifade eden Baytak, "Macunda isotun kullanılmasındaki amacımız ise içendeki maddeleri zamanla anlaşılan isot, çok faydalı bir ürün. Özellikle içerisinde bulunan kapsaisin etken maddesi hem antiseptik hem de analjezik etkiye sahip. İsotun diş iltihabı hastalıklarında iyi bir alternatif olabileceğini düşündük. Bununla ilgili bilgileri öğrencilerimizle paylaştık ve çocuklarımız deneyin ardından isotlu diş macunu yapmış oldu" diye konuştu.


#diş macunu
#Harran Üniversitesi
#HRÜ Çocuk Üniversitesi
#HRÜ Çocuk Üniversitesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hülya Karataş
#İsot
#İsotlu diş macunu
8 years ago